Läs senare

S vill införa läraraspiranter

VAL 2018Socialdemokraterna vill satsa 1 miljard kronor per år för att anställa runt 5 000 lärarassistenter. Dessutom vill partiet att fler ska kunna plugga till lärare samtidigt som de jobbar, genom den nya yrkeskategorin läraraspirant.

21 aug 2018

– Vi vill att lärarna ska ha mer tid med våra barn och kunna fokusera på utbildning. Vi vill att det ska anställas fler lärarassistenter som kan avlasta lärarna med administrativa uppgifter eller att till exempel vara rastvakt, säger finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff tillsammans med högskoleminister Helene Hellmark Knutsson (S) och gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S).

För detta avsätts 1 miljard kronor per år de kommande fyra åren. De statliga pengarna ska täcka hälften av lönekostnaden, resten står skolorna för.

Dessutom ska särskilda kurser för att bli lärarassistent inrättas, som ska kunna läsas på deltid och distans.

Anna Ekström (S)

– Vi ser inte att de ska ersätta lärare och de ska vara en självgående grupp, lärarna ska inte vara handledare, säger Anna Ekström.

Fler partier är inne på samma linje. Liberalerna föreslog nyligen 3,1 miljarder kronor om året, som ska räcka till 18 000 lärarassistenter.

För att åtgärda den stora lärarbrist som redan finns och som kan bli ännu större framöver vill S utöka möjligheterna att bli lärare. Ett förslag är att alla akademiker som vill komplettera med en pedagogisk utbildning ska kunna göra det, ett annat att införa en ny yrkeskategori, läraraspiranter, som jobbar som lärare samtidigt som de utbildar sig.

Inspirationen kommer från Dalarna, där försök redan görs. Där ser man att utbildningsvägen lockar lite andra studenter, ofta med högre meritpoäng.

– Vi har nått grupper som är lite äldre och mer erfarna, som har några år i arbetslivet bakom sig. Då kan det vara himla tufft att sätta sig i skolbänken och ta studieskulder. Den här vägen kan vara ett av många sätt att stärka rekryteringen till läraryrket, säger Ekström.

Socialdemokraterna föreslår även 250 miljoner för att utveckla fritids, bland annat för att eleverna ska kunna träna någon sport eller göra läxan i lugn och ro.

ur Lärarförbundets Magasin

Lärarnas tidning frågar

Hej! Får vi ställa en fråga?
Vi undrar om du är: