Läs senare

Så gör vi: All inclusive för småkryp

16 okt 2014


Råå förskola utanför Helsingborg er­bjuder mat och logi åt traktens insekter med ett nybyggt insektshotell. Här är det inte ljust och fräscht som är idealet, tvärtom.— Det är alldeles för kliniskt rent i många trädgårdar i dag. Därför har vi fixat fram material som insekterna gillar att bo i: gamla stockar, tegel­stenar, trasiga lerkrukor och plaströr, säger förskollärare Ljiljana Tosic.

Insekterna erbjuds en vegetarisk buffé med självservering vid kryddodlingen, fjärilsbusken och fruktträden på förskolans gård.

— Vi är två pedagoger som gått en heldagskurs för att lära oss om hur insekter vill bo och vad de vill äta, berättar Ljiljana Tosic.

Hon ser ofta hur barnen samlas vid insektshotellet.

— De har förstoringsglas och plötsligt får de syn på en spindel eller en myra. Vi pratar om hur många ben myran har och sjunger imse vimse spindel.

Förhoppningsvis flyttar också vildbin och andra pollinerande insekter in i hotellet.

— Vi vill visa för barnen att människan behöver dessa små levande varelser för att vi ska få frukt och grönsaker att äta, förklarar Ljiljana Tosic.

Hon hoppas att hotellet blir fullbelagt under vintern.

— Tanken är att insekterna ska övervintra. Man kan redan se att hålen till vissa plaströr är täckta därför att någon har flyttat in.

ur Lärarförbundets Magasin