Läs senare

Så gör vi: Bilbygge bra för lärandet

16 sep 2015

När barnen tillverkar något tillsammans, som dessutom kan användas under en längre period på förskolan, händer det något med ­lärandet. Det menar förskollärarna på Teknikförskolans avdelning Månskenet i Halmstad.Ända sedan i början av vårterminen har barnen ägnat sig åt att bygga ballongdrivna leksaksbilar. Det började med en ritning. Vilket material — mjölkförpackning eller äggkartong? Hur många hjul? Färg och form?

— Barnen arbetade i grupper om tre—fyra stycken. Dels främjade det samarbetet och det var bra eftersom gruppen var lite spretig, dels gynnade det de tysta barnen som kom fram på ett helt annat sätt i den mindre gruppen, ­berättar förskollärare ­Carina Almqvist.

Det lärande som sker när barnen arbetar i grupp är både stimulerande och utvecklande, tycker Carina Almqvist.

— Det blir härliga diskussioner när barnen spinner vidare på var­andras idéer.

Mycket av det som produceras på förskolan är tänkt att tas hem och visa föräldrarna. På Månskenet vill förskollärarna i stället att det barnen gör ska kunna användas på förskolan. Sedan bilarna blev klara i våras har de stått på en hylla, tillgängliga för alla att plocka ner och leka med.

— När barnen jobbar länge med en sak och fortsätter att leka med det de producerar så befäster de också sitt lärande på ett bra sätt. Visst är bilarna lite ömtåliga men barnen har varit så försiktiga. Om ­någon går sönder kan vi laga eller göra en ny.

Läs vidare

Instruktioner för att tillverka en ballongbil finns bland annat på teknikenshus.se

ur Lärarförbundets Magasin