Läs senare

Så gör vi: Fjällsäkerhet i skarpt läge

07 maj 2015

Foto: Utbildnings Center i Älvdalen

Tre dagar på fjället, på skidor, 3 kilometer från farbar väg. Ganska dålig mobiltäckning men med en satellittelefon som backup.
Så såg förutsättningarna ut då elever i årskurs 3 på Äventyrsgymnasiet i Älvdalen arrangerade vinterutbildning för åtton­de­klassare från Strand­skolan i Idre.

Åttorna fick lära sig att sätta upp tält i snön, första hjälpen och att gräva och sova i snöbivack. Fjällräddningen kom och berättade om hur de arbetar när människor går vilse på fjället, en räddningshelikopter och hundpatrull visade hur de letar upp någon som försvunnit i en lavin.

Foto: Utbildnings Center i Älvdalen

Genom Fjällsäkerhetsrådet har skolelever som bor i fjällnära kommuner sedan länge fått en utbildning i fjällsäkerhet.

Foto: Utbildnings Center i ÄlvdalenI norra Dalarna har yrkeshögskolan i Älvdalen fått ta del av Fjällsäkerhetsrådets öronmärkta pengar för att arrangera utbildnings­dagarna. Men i år ville man prova om gymnasieeleverna på äventyrsprogrammet kunde stå för en del av arrange­manget.

— Vi fokuserar mycket på entreprenörskap på äventyrsprogrammet och det här är ett bra sätt för eleverna att få jobba i skarpt läge, berättar Dennis Franzén, utbildningsledare på äventyrsprogrammet på Älvdalens utbildningscentrum.

— Jag är grymt imponerad av deras arbete. Bland annat byggde de upp en bio och visade filmen »Into the Wild« på en filmduk av snö och serverade popcorn. Det blev en dundersuccé.

Foto: Utbildnings Center i Älvdalen

ur Lärarförbundets Magasin