Läs senare

Så gör vi: Franska våren värd besväret

22 apr 2015

Få pris för att möta våren i Frankrike — det låter som varje språklärares dröm. Men för Anna-Karin Sandström, högstadielärare i franska och engelska på Stenebergsskolan i Gävle, är det verklighet. Hon och kollegan Kristina Holm har belönats med 5 000 kronor av Lärarförbundets lokalavdelning för ett ut­bytessamarbete med en fritidsgård i den lilla staden Ballan-Miré utanför Tours.
I höstas kom fransmännen på besök till Gästrikland. De häpnade bland ­annat över den kamratliga tonen lärare och elever emellan och att måltider­na inte avslutades med dessert.

I dagarna flyger Gävlelärarna söderut, tillsammans med tolv elever som läser franska. Förväntningarna är stora.

— Det blir jätteroligt att se den franska vardagsmiljön. Vi ska cykla runt i bygden och jag hoppas våra elever får bada i franska, säger Anna-Karin Sandström.

Men projektet har inte bara varit en vandring i solen. Det betalas av EU, via programmet Erasmus+, och det krävdes en hel del arbete för att få loss de behövliga 105 000 kronorna.

— Det var väldigt krångligt och byråkratiskt att söka. Det tog oss hela helger. Sedan gällde det att sy ihop ett program och ordna allt det praktiska inför fransmännens besök.

Slitet har dock betalat sig mycket väl — redan innan den egna resan påbörjats, tycker ­Anna-Karin Sandström. Hon rekommenderar kolleger att söka pengar för utländska kontakter.

— Utbytet vidgar verkligen vyerna och själva sökandet är rena fortbildningen. Men det är viktigt att vara ute i god tid.

ur Lärarförbundets Magasin