Läs senare

Så gör vi: Hönor vässar miljöprofilen

17 aug 2015

Bild: Colourbox
Fem små hönor vankar runt och pickar i sin inhägnade gård på Markhedens förskola i Valbo öster om Gävle. Ända sedan 1993 har det funnits höns på gården.
— I samband med en upprustning sökte vi ett stipendium från kommunen för att skapa en miljöprofil. Vi fick bland annat pengar till en varmkompost, ett växthus och till hönshuset, berättar förskollärare Seija Erkkilä.

Drivkraften till att skapa en miljöprofil fanns hos personalen och trots att flera av eldsjälarna gått vidare eller pensionerats har enga­gemanget för miljön och för hönor­na levt vidare.

— Alla som jobbar här är intresserade av de här frågorna, att vi har en miljö­profil vet man ju om när man söker sig hit, säger Seija Erkkilä.

Förskolan har fem avdelningar och följaktligen finns det fem hönor i hönsgården. Just nu heter de Pippi, Anki, Snövit, Mamma kyckling och Enya.

— Att ha hönor är väldigt positivt för barnen. Vi går ut med matrester från frukost och lunch. Vi byter vatten och barnen plockar maskrosblad åt dem, hönorna älskar maskrosblad, säger Seija Erkkilä.

Barnens familjer blir tillfrågade om de kan vara hönsvakter på helgerna och det är väldigt populärt. Belöningen är äggen som hönorna värper.

— I veckorna tar vi hand om äggen och bakar eller ­lagar mat på dem.

— Det är fint att visa för barnen att vi får något till­baka av hönorna när vi sköter om dem och ger dem mat. Och så ger det lite liv till gården, säger Seija ­Erkkilä.

ur Lärarförbundets Magasin