Läs senare

Så gör vi: Lär nätetikett med twitter

03 feb 2015

»Vi ska få en redovisning av rymden.«»Snart har vi slöjd.«

»Nu har vi rast! Jag tränar på glosorna!!«

I stort sett varje dag sedan hösten 2011 har eleverna i 3—4:an på Åby skola i Tjureda utanför Växjö twittrat. Eleverna turas om att vara ansvariga twitter­reportar och även om de flesta bara skriver ett inlägg om dagen är det ett populärt uppdrag.

— Det finns inget egenvärde i att skriva mycket. Jag tycker också att det är bra att de inte skriver helt ofiltrerat rakt ur huvudet utan tänker till innan de lägger ut något, säger klassens lärare Marcus Johansson.

Tanken är att eleverna ska dela med sig av vad de gör i skolan och på ­rasterna. Men det egentliga syftet för Marcus Johansson är att de ska lära sig hur man uppför sig på internet.

— Det här blir ett natur­ligt sätt att tala om yttrandefrihet, om vad man lägger ut och delar med sig av på nätet. Vi pratar mycket om att man ska vara för­siktig, inte lämna ut någons namn och bara lägga ut sådant som man tycker är okej att hela världen tar del av, säger han.

Sociala medier är inget man kan bortse ifrån. Därför är det extra viktigt att lära barnen att hantera det så tidigt som möjligt, menar Marcus Johansson.

— Och så är det ju roligt också!

Läs vidare

@abyelev34 har över 800 följare.

Marcus Johansson twittrar själv under @magisterMakke

ur Lärarförbundets Magasin