Läs senare

Så gör vi: Pensionärer lär ut svenska

02 okt 2015

Bild: Colourbox
Förra hösten kom 80 asylsökande från Eritrea till den lilla byn Rätan 10 mil söder om Östersund. Då insåg byborna att de måste ställa upp för att välkomna dem. Den ideella Asylgruppen bildades — bland annat av fyra pensionerade lärare.

— Det bor 200 personer här så det blir ganska märkbart om det kommer 80 till, berättar Kristina Nordenborg, pensionerad lärare i tyska och engelska.

Asylboendets enda åtagande var att ge flyktingarna mat och husrum. Asylgruppen ville ge dem kontakter i byn. På en välkomstträff fick de asylsökande frågan om vilken typ av stöd de behövde. Att träffa svenskar och att lära sig svenska stod överst på listan. De flesta kunde det latinska alfabetet, en del talade lite engelska men det fanns också analfabeter.

— Vi pratade mycket, tränade på enkla fraser och på att uttala svenska vokaler. Det finns också en del språkprogram som de själva kunde använda med sina telefoner och datorer. En av oss är lärare i svenska som andraspråk och hon kom med tips, berättar Kristina Nordenborg.

Hon tycker inte det är inte nödvändigt att ha en bakgrund som lärare för att göra en insats.

— Att småprata och lära ut vardagliga fraser som »hej, hur mår du« — det kan alla, säger hon.

Nu förbereder Asylgruppen för att ta emot 100 nya flyktingar från Syrien.

— Det är ett väldigt positivt inslag i byn, vi får så mycket igen. En del som kom förra hösten bor fortfarande kvar, säger Kristina Nordenborg.

ur Lärarförbundets Magasin