Läs senare

Så gör vi: Propaganda på pränt

25 nov 2015


Be proud. Lika lön. Kompetent. På Stadsbiblioteket i Malmö hänger just nu en färgstark utställning på temat normer och propaganda.
Affischerna är gjorda av elever i 8C och 9A på Tunaskolan i Lund och har redan hängt i fem månader på Kulturen i Lund.

— Jag undervisar eleverna i engelska och svenska och vi stannade länge i ett arbete om normer i samhället och vilka fördelar man faktiskt har bara genom att tillhöra den svenska vita medelklassen, berättar läraren Malin Präntare.

Eleverna har sett film och dokumentärer, läst historiska och moderna berättelser, skrivit och diskuterat.

En bit in i normarbetet tog Malin Präntare kontakt med en illustratör som kom till klassen och berättade om genren propaganda och vilka detaljer som är viktiga att tänka på när man gör en affisch.

Efter två lektioner var eleverna i gång med att spåna fram en idé, teckna och fotografera. Mycket tid har lagts på detaljer som färg, form, typsnitt, effekter och proportioner.

Malin Präntare menar att traditionell språkunder­visning ofta handlar om att memorera och utföra — lära glosor, översätta texter och göra uppgifter i en lärobok — och inte så mycket om att reflektera, uttrycka, förstå och använda.

— Jag tror att eleverna lär sig mer om de arbetar med frågor som engagerar. Nu har de fått se och höra en del om hur världen ser ut för dem som inte kan eller vill förhålla sig till normerna. Kanske är de till och med rustade för att påverka och förändra?

ur Lärarförbundets Magasin