Läs senare

Så gör vi: Små kockar i förskoleköket

06 mar 2014

När barnen får på sig kockrock och mössa så blir de stolta och känner att något stort är på gång, berättar Veronica Turesson, kock på Häggska förskolan i Vetlanda.
Varje måndag och onsdag får något av de äldre barnen dra på sig kockkostymen och vara med i köket när lunchen tillagas.

— Det är inte alla som får laga mat hemma. Här gör vi allt från grunden och barnen får vara med och hjälpa till, säger Veronica Turesson.

Barnen får lära sig att när man jobbar i kök så är det vikigt med hygienen, att man tvättar sig och städar omkring sig.

— Sedan pratar vi om varför det är så många grytor i köket. Att det finns barn som har allergier eller kanske inte äter fläskkött av religiösa skäl. Barnen lär sig att det inte är något konstigt men ändå viktigt att hålla koll på.

Det går också bra att träna matematik i köket, tycker Veronica Turesson.

— Man måste ju räkna hur många barn som ska ha mat, räkna deciliter, mäta och väga, förklarar hon.

Ett av de populäraste momenten är när barnen får skära med en kniv, berättar Veronica Turesson.

— Då känner de sig stolta. En del har aldrig hållit i en vass kniv förut utan bara fått höra att den är farlig. Jag förklarar att den inte är farlig så länge man använder den på rätt sätt.

Veronica Turesson har alltid bara ett barn i taget med sig i köket.

— Man måste vara med dem hela tiden. Och om det är två så blir det lätt bus.

ur Lärarförbundets Magasin