Läs senare

Så gör vi: Tage — en miljöhjälte

31 Mar 2015

Bild: Colourbox
I Karlstad satsar man på återvinning. På tre förskolor i kommunen står numera skåpet Tage där föräldrar både kan lämna barnens urväxta kläder och skor och leta efter något ­begagnat som passar de egna behoven.
— Vi har haft Tage hos oss i bara drygt en vecka men det är redan uppskattat. En förälder kom genast med två kassar begagnade kläder, berättar förskollärare Ingrid Bergsten på förskolan Kronoparken 1.

Initiativet kommer från kommunens miljöförvaltning i en strävan att minska avfallet och därmed klimatpåverkan. Och namnet syftar förstås på möjligheten att både ta och ge.

Om försöket på de tre förskolorna faller väl ut är tanken att det ska utvidgas till andra verksamheter i Karlstad.

— Vi hoppas att föräldrarna inte bara ser Tage som ett ställe att lämna ­kläder utan att de även letar efter sådant som kan passa de egna barnen, ­säger ­Ingrid Bergsten.Bild: Colourbox
Just nu ligger en del termobyxor och väntar på nya ägare men i takt med årstidernas växlingar kommer utbudet att förändras. Det som blir liggande skickas till en klädinsamling.

Klädbytarskåpet Tage ingår i Karlstad kommuns miljöarbete. När kommunens tjänsteresor görs med bil eller flyg sätts en summa in på ett klimatkonto. Pengarna på kontot används sedan till projekt inom kommunen som minskar klimatpåverkan, som exempelvis skåpet Tage.

Från löpet

ur Lärarförbundets Magasin