Läs senare

Så gör vi: Vandring för fred

26 okt 2015

Förståelse för hur andra tänker, förmåga att anta olika perspektiv och att kunna kompromissa. Det ville lärarna på Aspuddens skola i Stockholm att eleverna skulle fördjupa sig i när de ordnade en pilgrimsfärd för fred i början av höstterminen.
Varje år under tolv års tid har elever på skolan besökt nazisternas förintelseläger i Polen. Men hur ser det ut på hemmaplan, till exempel för Sveriges ursprungsbefolkning? Att det bedrevs rasbiologisk forskning bland samer i Sverige för bara 100 år sedan var okänt för de flesta elever. Kanske kunde en resa till Lappland och en vandring mot Kebnekaise blir en ögonöppnare?
Aspuddens skola tog kontakt med Högalidsskolan i Kiruna och berättade om sina planer. Och när vandringen från Nikkaluokta påbörjades gick några samiska ungdomar sida vid sida med eleverna från Asp­udden.

Skolans elever valde själva ut vilka sju som skulle få åka med på den fyra dagar långa resan. På skolgården i Aspudden vajade den samiska flaggan sida vid sida med den svenska och alla elever kunde följa vandringen via Instagram.

— Att se något i verkligheten ger en större förståelse. Tack vare den här resan har eleverna fått en värdefull inblick i hur den samiska befolkningen lever och i deras kultur, ­säger Jorge Galvez Paz, lärare i spanska som också var med på resan.

ur Lärarförbundets Magasin