Läs senare

Så gör vi: Virknålen får ett handtag

07 okt 2013

På Jättestensskolan på Västra Hisingen i Göte­borg (F–9) lyser handtagen i färg. Än så länge några stycken men fler är på gång. Det är eleverna som virkar in dem i allt från rosa till neongrönt.
– Ettorna finger­virkar mest och de något äldre använder nål. Just nu tittar jag ut på tre tjejer och en kille i trean som sitter på pingis­bordet på gården och virkar, berättar fritidspedagogen Åsa Årebo.

Det var fritids­leda­ren Petra Eriks­son som drog i gång virkandet i början av terminen. Hon hade själv gått på kurs och blivit biten.

– Vår skola är ny­reno­verad men lite betong- och asfaltsgrå. När jag frågade rektor om jag fick börja med detta tyckte han att det var en bra idé, berättar hon.

Petra Eriksson köpte in material och fick en del högstadieelever i uppehållsrummet att greppa virknålen. Sedan har det spridit sig till fritidshemmen och fritidsklubben.

Eleverna tycker att det är roligt att sätta upp handtagsfodralen så att fler får se. Plus att handtagen blir sköna att ta i, särskilt när det är kallt.

– Barnen visar varandra, och det är viktigt. Det be­höver inte alltid vara en vuxen som lär ut hur man gör, ­säger Åsa Årebo.

Det går också att ta hjälp av filmer på Youtube.

Planer finns på att fläta in staketen på skolgården med färgglada plastband. Även gungställningen kan komma att virkas in. Och det mest storstilade delprojektet är påbörjat med en smal manschett: Flaggstången.

Läs vidare

Barn lär ut virkning:
youtube.com/watch?v=zh72eb2sgi8v

ur Lärarförbundets Magasin