Ingår i temat
Tystnad
Läs senare

Sa ifrån — miste jobbet

Sara Sandberg, gymnasielärare i samhällskunskap och geografi, sa ifrån när hon märkte att allt inte stod rätt till på it-gymnasiet hon arbetade på. Det slutade med att hon fick sparken.

— Jag hade helt enkelt blivit för obekväm, säger hon.

10 maj 2011
Sa ifrån — miste jobbet
Sara Sandberg påpekade bland annat att den tekniska utrustningen var under all kritik. Det uppskattades inte av ägarna. Bild: Gunnar Ask

En skolledning som består av en ekonomisk brottsling och hans koppleridömda fru, som nyligen tagit över skolan efter en pedofil.

Det var verkligheten för Sara Sandberg, gymnasielärare i samhällskunskap och geografi, som efter skräckupplevelsen på Edicons it-gymnasium i Stockholm funderar på att lämna läraryrket för gott.

— När representanter för de två fackförbunden kom på besök utbrast de: »Herregud vad är det här för skola?«, säger Sara Sandberg med ett uppgivet skratt.

Men trots de bistra erfarenheterna har hon gått stärkt ur upplevelsen.

— Jag är väl helt enkelt en sådan person som tror att man vinner i längden på att säga ifrån.

Det hela började redan de första arbetsdagarna av höstterminen förra året. Sara Sandberg noterade direkt att hon var en av endast tre behöriga lärare. Det dröjde inte länge innan hon förstod varför.

— Ägaren såg obehörig personal som ett sätt att tjäna pengar. Vi arbetade i diffusa projekt där flera ämnen skulle integreras och betygsättas, trots att de inte följde kursplanerna.

Det var första gången hon sa ifrån. Hon gick upp till ledningen och sa att det inte gick att knöla in hela kursen Geografi A i ett projekt med flera andra ämnen på ett par månader. Hon märkte då att rektorn bara var en galjonsfigur. Den som styrde och ställde var i själva verket ägaren, som var och petade ända nere på detalj- och dokumentnivå.

Och beskedet var tydligt: »Gör som du är tillsagd.«

I oktober drabbades Sara Strandberg av en yrkesskada i nacken, och blev sjukskriven i två månader. Då hade det redan börjat ryktas om att polisen utredde ägaren för ekonomiska oegentligheter. När hon kom tillbaka i december meddelade rektorn att hon inte var välkommen tillbaka nästa termin.

Hon hade fått sparken.

— Det var ägarens beslut, han menade att jag inte gick att lita på för att jag varit sjukskriven för länge. Och detta trots att skadan uppstått på arbetsplatsen! Att jag var en av få behöriga lärare och dessutom sagt att jag kunde arbeta heltid från januari gjorde saken ännu märkligare.

Sara Sandberg är övertygad om att det fanns dolda motiv bakom beslutet.

— Jag hade helt enkelt blivit för obekväm. Jag sa vad jag tyckte om skolans struktur, med projekt i stället för ämnen, och att eleverna bara satt och slösurfade på lektionerna och aldrig skulle klara av att uppfylla målen.

När hon insåg att hon inte var välkommen tillbaka satte sig Sara Sandberg i morgonsoffan på TV 4 och berättade om situationen på Edicon. Reaktionerna lät inte vänta på sig.

— Jag fick kommentarer från elever på Facebook om att jag var en äcklig idiot som hade förstört för deras skola, och att jag bara ville hämnas.

Nu sitter de förra ägarna i fängelse. Sara Sandberg arbetar extra på en tidskrift och vet inte om hon kommer tillbaka till läraryrket.

— Jag är både ledsen och glad. Ledsen för hur jag blev behandlad, och hur det kan se ut på en svensk skola. Glad för att jag vågade säga ifrån. 

Personligt
Sara Sandberg

Yrke Lärare och webbdesigner.

Ålder 33.

Bor Huddinge.

Familj Sambo och tre bonusbarn.

Fritid Läser mycket, främst livsstilsböcker.

Gillar Att bygga om huset. »Jag är en glad amatörhemmasnickare.«

Favoritvisselblåsare Sarah Wägnert, undersköterskan som gav namn åt Lex Sarah.

Alla artiklar i temat Tystnad (10)

ur Lärarförbundets Magasin