Läs senare

Så ska Förskoleupproret ge resultat

UPPRORETFör en vecka sedan tågade förskollärare i protest på flera håll i Sverige. Nu kallar Förskoleupproret politikerna i utbildningsutskottet till rundabordssamtal.

av Emma Olsson
24 maj 2019
24 maj 2019

Den 6 november är det dags. De politiska partierna har fått muntlig inbjudan från Anki Jansson och de andra i Förskoleupproret.

– Nu kan de planera i förväg och kan inte säga att de är fullbokade, säger hon nöjt.

I helgen går den skriftliga inbjudan iväg.

Att få till samtalet är ett av målen för upproret. De andra är redan uppfyllda. Anki Jansson och hennes medprotestanter har träffat dåvarande utbildningsminister Gustav Fridolin (Mp) och nyligen informerade de utbildningsutskottets medlemmar om läget i landets förskolor.

Kulmen för Förskoleupproret nåddes förra veckan, då tusentals förskollärare, lärare, lärare i fritidshem, barnskötare och fritidspedagoger i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Jönköping, Mora och Jokkmokk demonstrerade på gatorna.

Therese Gförer, Göteborg, och Anki Jansson, grundare av Förskoleupproret.

Sedan dess har Facebookgruppen Förskoleupprorets medlemsantal ökat med flera hundra, idag är det 32 286.

Therese Gfrörer är Förskoleupprorets representant i Göteborg. Under söndagen marscherade hon tillsammans med andra orangeklädda demonstranter från Bältesspännarparken till Gustav Adolfs torg.

– Jag hoppas verkligen att politikerna lyssnar. Det var en magisk stund, det var som en eld som lyste inom mig. Om de inte var där så hoppas jag att de tar del av media, att de lyssnar, säger hon.

För Therese Gfrörer var det viktigt att det var en gemensam manifestation, förskollärare och lärare tillsammans.

– Det fylldes på mer och mer med folk och det var så skönt att vi var där alla tillsammans. Föräldrar också och folk som bara hoppade in i tåget. Det var grymt, säger Therese Gfrörer.

Förskoleupproret föddes ur frustration. Anki Jansson klev upp på scenen under en temadag om förskolan i Örebro 2015. Hon ”stal” tid och utrymme för att berätta om sin bild av förskolan. Om stora barngrupper och ett ökande andel kringuppgifter.

Det har inte blivit bättre.

– Det finns förskolor där personalen inte hinner gå på toa, säger Anki Jansson.

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin