Läs senare

”Säg förlåt till barnen som placerades fel”

PorträttTio år efter pensionering har Olle Andersson slagit larm om felaktiga ­placeringar i särskolan. Nu kräver han att barnen ska få upprättelse.

av Kristian Lönner
11 feb 2019
11 feb 2019
Foto: Bengt Forsberg

Groteskt och skandal är två ord Olle Andersson använder för att beskriva hur han med egna ögon såg att elever på felaktiga grunder placerades i särskolan.

– Det var barn som var skoltrötta, mobbade eller hade föräldrar som söp. De klassades som utvecklingsstörda, säger Olle Andersson på telefon från hemmet i det lilla samhället Skog utanför Kramfors.

Han minns särskilt höstterminen 2002 och eleven Markus.

Skolorna hade intresse av att skriva in barn i särskola för på så vis fick de mer resurser.

– Allt rullade på, han gjorde läxor och utvecklades och jag såg hur han växte av det. Sedan en dag var han plötsligt borta.

Pojken hade placerats i särskola. Olle Andersson kommer ihåg ett möte med föräldrar och rektor.

Personligt

Olle Andersson

Aktuell: Visselblåsare som uppmärksammat tveksamma särskole­placeringar i Kramfors.

Ålder: 72 år.

Erfarenhet: 39 år som mellanstadielärare, i princip hela tiden i Kramfors.

Gör på fritiden: Spelar bridge.

– Det blev en konflikt mellan mig och rektorn. Det här var inte ens ett gränsfall, pojken hörde inte hemma i särskolan. Då sade rektorn: ”Olle, jag förutsätter att du medverkar så att övergången ska gå smidigt”. Jag tog det fruktansvärt hårt, säger Olle Andersson.

Eftersom särskolans elever inte får fullständiga slutbetyg på samma sätt som i vanlig grundskola blir det svårt för dem att studera vidare på högskola. Han har fler liknande exempel från Kramfors och är övertygad om att felaktiga placeringar har varit ett problem över hela landet.

– Skolorna hade intresse av att skriva in barn i särskola för på vis fick de mer resurser, säger han.

Olle Anderssons berättelse har uppmärksammats i en serie inslag i P4 Västernorrland under hösten. Flera elever som tidigare gått i särskola i Kramfors, däribland hans gamla elev Markus, har trätt fram och berättat hur de känner sig felaktigt behandlade.

– Jag blir tårögd när jag hör dem. Jag är imponerade över deras förmåga att uttrycka sig. Samtidigt tänker jag, hur långt hade de kunnat nå om de fått den skolgång de hade rätt till?

2011 publicerade Skolinspektionen en rapport där särskoleplaceringar i 30 kommuner, däribland Kramfors, granskades. Samtliga kommuner fick kritik för bristande utredningar.

Varför har då Olle Andersson valt att berätta om sina erfarenheter just nu? Han säger att han försökt slå larm många gånger och att frågan plågat honom.

– Jag har väl tänkt att fler än jag ska ta i frågan för jag vägrar tro att det bara är jag som har upptäckt det här.

Många har hört av sig till honom efter det att han gick ut berättade och han blev också nominerad till P4 Västernorrlands utmärkelse Årets västernorrlänning. Nu kräver han att alla drabbade ska få upprättelse.

– Det är bara att lägga sig platt och säga förlåt, förlåt, förlåt. Samhället måste gå in ekonomiskt och ge dem en chans till utbildning. De ska inte behöva bekosta sin egen upprättelse, säger han.

Kramfors har flera gånger kommenterat P4:s publiceringar på sin egen hemsida. Kommunen tillbakavisar att det rört sig om systematiska felplaceringar men beklagar om enskilda placeringar blivit fel. Man betonar också att rutinerna gjordes om efter Skolinspektionens granskning.

ur Lärarförbundets Magasin