Läs senare

Saknas: Killar på harpa och tjejer på trummor

Måste man vara kille för att spela trummor? Ja, tydligen. En utställning på Musikmuseet i Stockholm visar att gamla könsroller lever kvar inom musiken i allra högsta grad.

18 jan 2006

Det första som hörs är röster från högtalare: ”Vad duktig du var nu!” ”Ta den rosa tröjan!” ”Vad stark du är!” och så vidare. Sagda till en pojke eller flicka får vi inte veta, men omedvetet – eller medvetet – tolkar vi in det själva.
   Utställningen ”Vems röst? Vilken musik?” vill få besökaren att reflektera. För genusfrågorna finns även i musiken. Det är till exempel få kvinnor som är chefer på musikinstitutionerna och det finns inga manliga harpister i de stora orkestrarna.
En annan video visar ett rockband med bara tjejer, vilket ändå känns som en självklarhet i dag. Eller är det fortfarande så att vi väljer instrument efter vad som anses kvinnligt och manligt? Enligt utställningen – ja!
   Vad tänker du själv om en kvinnlig slagverkare, en manlig harpist eller en tjej som spelar elgitarr? I Sveriges professionella symfoniorkestrar finns det bara en kvinna som är slagverkare, visar statistik på utställningen. Detta trots att antalet kvinnor vid de högre musikutbildningarna på musikhögskolorna i Stockholm, Göteborg och Malmö hade vuxit från 29 procent läsåret 1975/76 till 45 procent 2003/04.
  På en annan vägg finns inspelade intervjuer och musikprover med några framstående kvinnliga musiker i Sverige, bland andra dirigenten Cecilia Rydinger Alin och kompositören Karin Rehnqvist. De är själva lärare vid Musikhögskolan i Stockholm och kanske har de bidragit till att fler tjejer vågar satsa på en professionell karriär.
   Läsåret 2003/04 var nämligen 29 procent på kompositions- och dirigentutbildningarna vid musikhögskolorna i Stockholm, Göteborg och Malmö tjejer. 1975/76 var det noll procent.
  Annat var det för Fanny Mendelssohn som levde mellan 1805 och 1847. Hon var kompositör och minst lika begåvad som sin berömde bror Felix, något deras pappa var mycket medveten om. Men hon fick inte försörja sig som musiker, det ansågs opassande för en kvinna. Så var de sociala reglerna på den tiden. Och lite har det väl trots allt hänt sedan dess?

FAKTA / UTSTÄLLNING
Utställningen på Musikmuseet i Stockholm kommer att visas i ungefär ett år till.

ur Lärarförbundets Magasin