Läs senare

Sälj inte lärarnas tidningar

DebattJag läser att Lärarförbundet planerar att lägga ut sina tidningar på entreprenad, och blir bedrövad. När jag en gång lämnade Lärarnas Riksförbund för Lärarförbundet, spelade tidningarna en väsentlig roll, skriver sfi-läraren Marie Wenger.

11 mar 2019

Om debattören

Marie Wenger

Lärare på sfi i Umeå

Som medlem i Lärarnas Riksförbund får man hem tidningen Skolvärlden, som produceras av ett externt företag. Det är ett magasin i behändigt A4-format med glansigt papper, stora bilder och mycket grafik. Tyvärr är innehållet ganska tunt.

När jag läste Skolvärlden kände jag mig inte som deltagare i ett offentligt samtal om mina arbetsvillkor, utan som en mottagare av reklam från Skolverket. De flesta artiklarna handlade om hur fina värdeord i läroplanen kan realiseras på olika skolor.

De artiklar som handlade om mina egna skolämnen höll så ytlig nivå att de inte var värda att läsa. Granskningar av och diskussioner om lärares arbetsförhållanden hörde till undantagen. En frågespalt som hette något i stil med ”fråga coachen” bemötte frågor om stress och utmattning med uppmaningar att ”visualisera mål i yrkeslivet”. Jag var inte imponerad.

Vad har då detta att göra med vem som producerar tidningen? Rimligtvis handlar det om pengar och kompetens. Det finns produktionsbolag som massproducerar tidningar och informationsblad till olika organisationer. Billigt och bra. Det behövs inte speciellt många journalister, och de behöver ingen särskild expertis för att producera ett anständigt antal sidor om de mest skilda ämnesområden. Men då kan man inte förvänta sig något vidare djup eller kritisk granskning. Då får man hålla tillgodo med ett reklamblad.

Lärarförbundets kansliledning förklarar sitt beslut med att man behöver spara pengar när medlemsantalet sjunker och medlemsavgiften sänkts. Tyvärr får vi vad vi betalar för.

Där förs ett samtal om vad som är viktigt för oss medlemmar. Om tidningarna inte speglar våra intressen tappar vi förtroendet för facket som organisation.

En bra tidning är inte någon extra lyx för ett fackförbund. Tidningarna som jag får hem i brevlådan är inte en liten bonus för att jag är snäll och betalar medlemsavgift, utan ett forum för facklig debatt. Där förs ett samtal om vad som är viktigt för oss medlemmar, ett samtal som vi faktiskt kan vara med och forma.

Om tidningarna inte speglar våra intressen tappar vi förtroendet för facket som organisation. Inte någon vidare bra strategi för att behålla medlemmar, om ni frågar mig.

Jag gick ur Lärarnas Riksförbund, och när jag fick min första Lärarnas tidning i brevlådan kändes det som att jag hade gått med i det riktiga facket. För Lärarnas tidning är verkligen en bra facktidning. Bästa ledning, underskatta inte värdet av det!

Om LT Debatt

Det här är en debattartikel. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Debattera hos oss!

Välkommen att göra din röst hörd i Lärarnas tidning. Vi efterlyser debattinlägg om såväl skolpolitik som lärarnära professionsfrågor.

Skriv max 3 000 tecken, underteckna med namn, titel och gärna bostadsort. Mejla till debatt@lararnastidning.se

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin