Läs senare

SD fick igenom budget – kapar modersmålsundervisning

PolitikSverigedemokraterna har fått igenom en egen budget i en kommun. Det betyder bland annat halverade medel till modersmålsundervisningen.

av Daniel Persson
27 Nov 2018
27 Nov 2018

På måndagskvällen röstade kommunfullmäktige i skånska Hörby igenom en sverigedemokratisk budget. Den innebär enligt SVT Nyheter Skåne bland annat nedskärningar i modersmålsundervisningen, kulturskola och bibliotek.

Anslagen till modersmålsundervisning minskas med SD-budgeten från 3,3 miljoner till 1,6 miljoner. Stefan Borg, gruppledare för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige, sa tidigare i november Skånska Dagbladet att partiet vill avskaffa undervisning i modersmål som bedrivs av obehöriga lärare.

– Kommunen bedriver modersmålsundervisning trots att det inte är lagligt tvingande, till exempel i förskoleklasserna. Hälften av lärarna har inte behörighet. Så vitt jag har förstått det krävs det pedagogisk utbildning för att kunna bedriva en effektiv undervisning, sa Stefan Borg då.

SD vill också skala ned anslagen till kulturskolan med 200.000 och till biblioteken med 150.000. Ett samverkansprojekt mellan Hörby, Höör och Eslöv som går ut på att nå ungdomar som varken studerar eller arbetar ska få 300.000 mindre. Mer pengar ska istället gå till bland annat ökad kameraövervakning och fler väktare. Tidigare har Stefan Borg också föreslagit att högstadieelever ska drogtestas.

SD är Hörbys största parti och Cecilia Bladh in Zito kommer att bli ny ordförande i kommunstyrelsen.

 

ur Lärarförbundets Magasin