Läs senare

SD nobbar religion på skolavslutningen

Det blir inget lagförslag om att skolavslutningar får hållas i kyrkan – i alla fall inte i år. Sverigedemokraterna nobbar utskottsförslaget eftersom orden "bevara svenskt kulturarv" tagits bort.

11 jun 2015

Allianspartierna siktade på att, med stöd av Sverigedemokraterna, köra över regeringen och driva igenom en ändring i skollagen redan till årets skolavslutning. De anser att lagen behöver förtydligas så att de skolor som vill ha avslutningar i kyrkan ska kunna ha det utan att riskera bakläxa av Skolinspektionen. Men nu stödjer inte SD längre förslaget.
 

– De har ändrat i det slutliga förslag som vi fick för en vecka sedan. De har plockat bort "bevara svenskt kulturarv" och ersatt det med "högtidligheter". De har svängt så kraftigt att vi inte kan stå bakom förslaget längre, och så försöker de ge oss skulden, säger Stefan Jakobsson, Sverigedemokratisk ledamot i utbildningsutskottet.
 

Han säger att han är upprörd. Framför allt gäller det själva proceduren, att ändra i utskottsförslaget i sista stund. Men den ändrade ordalydelsen innebär ingen förändring i sak, medger han.

– Det är sättet, att ändra precis innan omröstning. Det är som att köpa en bil där sedan ratten, hjulen och motorn byts ut, säger han.

Christer Nylander, folkpartistisk vice ordförande i utbildningsutskottet, förklarar dock att det inte har funnits något slutligt förslag. Det beslut som skulle ha fattats i dag var bara en signal till kansliet att börja arbeta med lagförslaget.

– Vilka ord som används spelar ingen roll. Det är dumt att säga nej, för nu får vi ingen chans att se något slutligt förslag, säger han.
 

Det som har hänt är mycket ovanligt, konstaterar han.

– Det hade varit bra med ökad tydlighet i den här frågan, säger han.
 

Men det finns en möjlighet att ärendet kommer upp igen till hösten.

– Vårt förslag ligger kvar i motionen som togs upp i höstas. Den är inte färdigbehandlad i och med detta, utan får behandlas igen nästa år igen, säger Christer Nylander.

Fråga

Från när vill du sätta betyg på eleverna?

ur Lärarförbundets Magasin