Läs senare

SD utan skolmotion i 133 kommuner

LT granskarSverigedemokraterna har mandat i 285 av landets kommuner. I nästan ­hälften av dessa har partiet inte lagt en enda utbildningspolitisk motion under mandatperioden.

av Stefan Helte
18 maj 2017
18 maj 2017

I valet 2014 fick Sverigedemokraterna mandat i 285 av landets 290 kommuner, vilket är fler än Moderaterna. SD blev tredje största partiet i riksdagen och har enligt flera av de senaste opinionsundersökningarna seglat upp som landets näst största parti.

Men vad vill Sverigedemokraterna i skolpolitiken?

Lärarnas tidning har begärt ut och granskat alla de 2 062 motioner som partiets representanter har lagt i landets kommuner under den här mandatperioden.

Sverigedemokraterna

Ökar mest

Sverigedemokraterna fick mandat i 29 kommuner i valet 2002, i 44 kommuner 2006, i 246 kommuner 2010 och i 285 kommuner 2014.

I valet 2014 ökade Sverigedemokraterna sina mandat i kommunerna mer än något annat parti.

Många av motionerna handlar om att den egna kommunen ska vägra ta emot fler flyktingar och införa mångkulturella bokslut där invandringens kostnader klargörs.

Var femte motion handlar om skolan och förskolan.

Men i 133 av landets kommuner har SD inte lagt en enda skolpolitisk motion sedan valet 2014. I ett 40-tal av dessa har SD dock lagt budgetförslag eller budgetyrkanden, där skolområdet ibland även omfattas.

Så här förklarar Stefan Bergman, ledamot i Oxelösund, varför SD där inte har lagt något förslag:

— Den här kommunen är så röd. Det är ingen idé att lägga massor av tid på att lägga motioner eller budgetförslag som ingen röstar på.

SD i Uppvidinge har lagt ett politiskt förslag. Det handlar om att sfi ska flyttas från ortens gymnasieskola. Motiveringen lyder:

”Man ska inte blanda ungdomar i 16-årsåldern med äldre asylsökande, som inte klarar det svenska språket, i samma skola. Kulturkrocken är oundviklig och skapar ingen gemenskap eller trevlig stämning.”

Många av de lokala SD-förslag som handlar om skolan och förskolan innebär stora satsningar. Lärarna ska bli fler, få högre löner och fria pedagogiska luncher. Förskolepersonalen lovas fria arbetskläder och kompensation för karensdagen vid sjukdom.

Ett sätt att finansiera dessa satsningar är förslaget som SD har lagt på riksnivå; att avskaffa modersmålsundervisningen. I grundskolan är modersmålsundervisning lagstadgad, men flera motionärer föreslår att just deras kommun ska få bli försöksverksamhet för slopad modersmålsundervisning.

Liksom flera andra lokalavdelningar driver SD Stockholm rikspartiets förslag om att nyanlända elever ska sättas i en separat förberedelseskola. Att nya invandrare blandas med svenska elever leder till att ”våra svenska skolbarns skolgång blir lidande”, skriver fullmäktigegruppen i sitt budgetförslag på 158 sidor.

Leder inte en förberedelseskola till isolering av de nyanlända eleverna?

— I början kanske de isoleras. Men vi tror att det här är det effektivaste sättet för nyanlända att lära sig. Att för snabbt sättas i en svensk klass där de inte kan språket är illa. Och det försenar också de svenska barnens kunskapsinhämtning, säger Per Ossmer, gruppledare för SD i Stockholm.

ur Lärarförbundets Magasin