Läs senare

SD vill se ny skola för nyanlända

Sverigedemokraterna vill införa en särskild förberedelseskola för nyanlända elever och samtidigt slopa modersmålsundervisningen i den ordinarie skolan.

30 mar 2016

Sverigedemokraterna vill införa en särskild förberedelseskola för nyanlända elever. Tiden de nyanlända undervisas i dagens förberedelsklasser är för kort och håller inte tillräckligt hög nivå. Då de nyanlända sedan kommer till ordinarie klass behöver de lärarstöd vilket tar tid från övriga elever, enligt partiet som presenterade förslaget på en presskonferens i dag.

I stället ska de nyanlända stanna i förberedelseskola tills de klarar ett digitalt språk- och kunskapstest för den aktuella årskursen, och efter samråd med respektive lärare, anser SD.

– Ska du gå in i det svenska skolsystemet ska du klara av det, säger partiets utbildningspolitiska talesperson Stefan Jakobsson och bedömer att det kommer att kräva mer än två år i förberedelseskola för de flesta.
 

För att frigöra modersmålslärare till förberedelseskolan vill SD lägga ned modersmålsundervisningen i den ordinarie skolan – ett krav som lyfts fram tidigare. Skolan ska endast erbjuda de fem nationella minoritetsspråken (finska, jiddish, meänkieli/tornedalsfinska, romani chib samt samiska).

– I övrigt kan föräldrar eller intresseföreningar lära barnen modersmålet. Men lägger man tid på modersmål i skolan förlorar man också tid på den normala undervisningen, säger Stefan Jakobsson.

Fråga

Från när vill du sätta betyg på eleverna?

ur Lärarförbundets Magasin