Läs senare

Sex av tio förskollärare får arbetskläder

Arbetskläder i förskolan61 procent av förskollärare som arbetar i förskola får någon form av arbetskläder av sin arbetsgivare. Men mängden och kvaliteten varierar stort. Det visar en undersökning som Lärarnas tidning och tidningen Förskolan genomfört med 16 764 förskollärare.

av Lotta Holmström
11 jan 2017
11 jan 2017
Foto: Adobe Stock

Arbetskläder till förskollärare borde vara en självklarhet, anser Lärarförbundet. Några orsaker är att förskollärarna vistas ute i alla väder och att arbetet sliter mycket på kläderna, som måste tvättas ofta.

Förskolläraren Pia Rizell som sitter i Lärarförbundets styrelse säger till tidningen Förskolan:

– Arbetskläder ger bättre förutsättningar att följa styrdokumenten. Det går inte att ge barn ett bra förhållningssätt till natur och miljö utan att vistas där.

Pia Rizell.

Men det finns inga övergripande regler som ger förskollärare och annan förskolepersonal rätt till arbetskläder. Medan några får en full utrustning med skaljackor, slitstarka skor, regnställ, innekläder med mera får andra vara helt utan. Det visar Lärarnas tidnings och tidningen Förskolans undersökning.

Förskollärares arbetskläder

Det visar undersökningen

  • 61 procent får någon typ av arbetskläder. I fristående förskolor får 73 procent det. I kommunala förskolor är motsvarande siffra 59 procent.
  • Vanligast är utomhuskläder, vilket i stort sett alla som får arbetskläder får. 17 procent av dem som får kläder får någon form av inomhuskläder.

– Vi har ett oerhört slitage på kläder. Vi sitter på knä på golv, får snor, tårar och mat på oss. Kläderna tvättas ofta om inte varje dag, säger Karin Olsson, förskollärare och huvudskyddsombud för Lärarförbundet i Kungälv, till tidningen Förskolan.

En framkomlig väg i kampen för arbetskläder har visat sig vara att lyfta fram jämställdhetsaspekten. Beväpnade med fakta om andra yrkesgrupper – ofta mansdominerade – i kommunen som får arbets- eller skyddskläder lyckades till exempel Lärarförbundet i Lidköping få ett nämndbeslut om inköp av regnkläder, fleeceunderställ och vinterkängor till alla anställda i förskola, förskoleklass och fritidshem.

I Kungälv har facket kämpat för att få bättre kvalitet på kläderna. För även bland dem som får arbetskläder varierar det stort hur slitstarka de är. Förskollärare vittnar i enkäten om kläder som lätt går sönder, inte tål vatten och inte klarar vinterkylan.

En viktig lärdom i Kungälv var att det var viktigt att tydligt efterlysa vad man vill ha för kläder och att vara med i processen när de ska upphandlas.

Om undersökningen

Så gjorde vi

Enkäten skickades till förskollärare som är medlemmar i Lärarförbundet.

16 764 förskollärare har svarat på frågor om arbetskläder, vilket innebär en svarsfrekvens om ca 32 procent.

De fick också skriva anonymt vad de tycker om arbetskläder i förskolan.

Läs mer: Tidningen Förskolans stora tema om arbetskläder hittar du här.

Relaterad läsning

ur Lärarförbundets Magasin