Läs senare

Sfi-bonus införs i hela Sverige

01 apr 2010

Regeringen vill utvidga sfi-bonusen från en försöksverksamhet till att omfatta hela landet. Men de rödgröna river sannolikt upp en sådan reform om de vinner valet.
    I höstas införde regeringen en försöksverksamhet med sfi-bonus i 13 kommuner. En utvärdering av försöket ska vara klar 2012.
    Men redan nu föreslår regeringen i en proposition att bonussystemet införs i hela landet från den 1 juli.
  — Regeringen har genomfört flera reformer för att förbättra förutsättningarna för nyanlända invandrare att snabbare komma in på arbetsmarknaden. Försöksverksamheten bör därför utvidgas så att nyanlända i hela landet får samma stimulans att snabbt lära sig svenska och förbättra sina förutsättningar att få jobb, säger Catharina Bildt, politiskt sakkunnig hos integrationsminister Nyamko Sabuni (FP).
    Enligt den första utvärdering som Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering gjorde i januari finns det ingenting som tyder på att sfi-bonusen har lett till att fler invandrare börjar studera svenska.

Socialdemokraternas skolpolitiska talesperson Marie Granlund är mycket kritisk till reformen, inte minst till att mest bonuspengar går till den som klarar den mest avancerade kursen, det vill säga högutbildade invandrare.
  — Det är en fullständigt vansinnig lösning att pytsa ut en massa pengar till folk som ändå klarar sig bra. Det man bör göra är ju att se till att så många som möjligt klarar målen.
    Socialdemokraterna vill i stället satsa på att stärka sfi-lärarnas kompetens och individ­anpassa undervisningen mer.

Kommer S, V och MP att riva upp den nationella sfi-bonusen om ni får bilda regering efter valet?
— Det har vi inte diskuterat, men jag skulle tro det, säger Marie Granlund.

Lärarförbundet avvisar sfi-bonusen. Förbundet påpekar också att bonusen gynnar studievana invandrare som mår psykiskt och fysiskt bra och som har ett modersmål som liknar svenska.
  — Det är oerhört orättvist att den största bonusen går till dem som redan har det mest förspänt. Det borde vara tvärtom, att den som är analfabet och har svårast att lära sig svenska får mest pengar om de klarar den prestationen, säger Hanna Thelin, sfi-lärare i Lund och ledamot i Lärarförbundets ämnes­råd för flerspråkighet.
    Catharina Bildt, sakkunnig hos integrations­ministern, försvarar att mest pengar går till den som går den mest avancerade kursen i svenska.
  — Avsikten med sfi-bonus är att den ska stimulera till att snabbt komma upp i en så hög nivå på kunskaperna i svenska som möjligt, för att förbättra nyanlända invandrares möjligheter att få ett arbete.
    Lärarförbundet kritiserar också förslaget för att bygga på en föreställning om att invandrare är studieovilliga och omotiverade och därför inte anstränger sig tillräckligt.
  — Det kan spä på främlingsfientligheten om invandrare ska få pengar för att lära sig svenska. Men det är ju helt andra skäl som gör att våra elever inser att de måste lära sig språket, säger Hanna Thelin.

ur Lärarförbundets Magasin