Läs senare

Självförtroende hos föräldrar skulle ge bättre förskola

ReplikFöräldrarnas övertro på förskolan har gjort den en gång så väl fungerande verksamheten överbelastad, skriver Marie Rydell i en slutreplik till Emelie Frank i debatten om huruvida förskolan eller hemmen är den bästa platsen för barnen.

29 nov 2017

Om debattören

Marie Rydell

Förskollärare, förälder och författare

Varberg

Det bästa av två världar är naturligtvis en välfungerande förskola och ett välfungerande hem. Men tyvärr är inte alla förskolor välfungerande längre. (Tyvärr inte alla hem heller, men det är en helt annan fråga). Det jag ville ha sagt med min text var att den en gång så väl fungerande förskoleverksamheten har blivit överbelastad och således allt mindre fungerande.

Vi konkurrerar inte med hemmen, men vi lyfter fram oss som väldigt bra, vilket tolkas av många, lite osäkra, föräldrar som ”det enda rätta”. Många som väljer att vara hemma med sina barn blir ifrågasatta och man menar på fullt allvar att dessa barn ”kommer efter”. Så är alls icke fallet!

Överbelastningen beror alltså, enligt min mening, på föräldrarnas övertro på förskolan. Att det dessutom, enligt Emelie Frank, även skulle finnas föräldrar som väljer att lämna barnen på förskolan inte bara när de jobbar utan även när de tränar, handlar och har egentid, är ju direkt skrämmande. Dessutom ett verkligt påhopp på föräldrarna. Jag tror säkert att det förekommer, men då i stark förvissning om att det är bättre för barnen att vara på förskolan än att till exempel följa med och handla.

Att det skulle finnas föräldrar som väljer att lämna barnen på förskolan när de tränar, handlar och har egentid är ju direkt skrämmande.

Om LT Debatt

Det här är en debattartikel. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Debattera hos oss!

Välkommen att göra din röst hörd i Lärarnas tidning. Vi efterlyser debattinlägg om såväl skolpolitik som lärarnära professionsfrågor.

Skriv max 3 000 tecken, underteckna med namn, titel och gärna bostadsort. Mejla till debatt@lararnastidning.se

Vilket tar oss tillbaka till min tes… Hur ska dessa självförverkligande föräldrar, som Emelie Frank målar upp, hinna uppleva naturen tillsammans med sina barn? Varför skulle de? Barnen har ju redan upplev detta med sina kompisar på förskolan! Hur skulle de hinna med eller ens vilja detta om de väljer egentid och egen semester framför att vara med sina barn?

Jag vet precis varför jag utbildade mig till förskollärare för över 20 år sedan, men jag har ingen som helst möjlighet att arbeta på det sättet när verksamheten ser ut som den gör idag. Min skrivelse var ett försök att påverka, utveckla och förbättra situationen på förskolorna samt att öppna ögonen på och ge föräldrar av idag en större tilltro till sig själva och en mindre övertro på förskolan.

Fråga

Från när vill du sätta betyg på eleverna?

ur Lärarförbundets Magasin