Läs senare

Ska facket verkligen ta partipolitisk ställning?

DebattVarför väljer Lärarförbundet att deklarera att man inte ska samverka med Sverigedemokraterna? Ska fackföreningar överhuvudtaget samverka med politiska partier, undrar Staffan Eklöf, SD-politiker i Jönköping.

11 apr 2018

Om debattören

Staffan Eklöf

Fil dr

Vice ordförande Sverigedemokraterna Jönköping

Jag läste i Lärarnas tidning nr 5 att Lärarförbundet inte ska samverka med mitt parti Sverigedemokraterna i valrörelsen. Hmm. Har vi gjort det någon gång? Kommer förbundet att samverka med andra partier? Ska facket vara partipolitiskt och påverka valutgången?

Många frågor infinner sig efter förbundets deklaration. Vad menar man? Skälet som förbundet anför är följande: ”SD är emot ett mångkulturellt samhälle, medan vi i Lärarförbundet tydligt står upp för det.”

Den viktigaste frågan är nog vad ordet ”vi” betyder. Jag menar, vet förbundet att det representerar medlemmarnas åsikt i frågan? Hur har man tagit reda på det? I min egen fackförening gör vi regelbundet enkäter som ger styrelsen en möjlighet att veta vilka åsikter våra medlemmar har. Det kanske vore något för Lärarförbundet att ta efter?

En annan fråga som förbryllar mig är varför vi anses onda. I den mån våra motståndare ens försökt att utveckla svaret, så har svaret på den frågan skiftat med tiden. I takt med att de flesta andra har anammat vårt synsätt har man inte längre kunnat hänvisa till att vi vill minska invandringen, pratar om statistik för grupper, vill ha strängare straff och vet att det finns svenska värderingar.

Kan det vara så att ni först bestämt er och sedan letar efter ett argument? Annars skulle väl både moderater och socialdemokrater vara onda idag?

Nu är vi tydligen ondskefulla för att vi tycker att de som kommer hit ska anpassa sig istället för att samhället ska anpassa sig. Hur länge kommer det att dröja innan ni släpper även idén om det mångkulturella samhället? Vilket skäl ska ni då anföra för att vi är onda? Kan det vara så att ni först bestämt er och sedan letar efter ett argument? Annars skulle väl både moderater och socialdemokrater vara onda idag?

Vår politik är resultatet av ett konsekvensetiskt förhållningssätt. Som jag ser det uppstår konflikten i och med att många andra har ett pliktetiskt förhållningssätt i invandringsfrågor och i till exempel klimatfrågan.  Ni kan ju fråga oss varför vi inte tror på ett mångkulturellt samhälle.

Om LT Debatt

Det här är en debattartikel. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Debattera hos oss!

Välkommen att göra din röst hörd i Lärarnas tidning. Vi efterlyser debattinlägg om såväl skolpolitik som lärarnära professionsfrågor.

Skriv max 3 000 tecken, underteckna med namn, titel och gärna bostadsort. Mejla till debatt@lararnastidning.se

Relaterad läsning

ur Lärarförbundets Magasin