Läs senare

Misstänkt terrorbrott på skånsk skola

TerrorismEn person har gripits för misstänkt terrorbrott efter en avsiktligt orsakad explosion på en skola i Hässleholm. Skolan är utrymd och ingen ska ha blivit skadad.

20 Dec 2018

Den gripne är i 20-årsåldern. Han hittades av polispatruller som kommit till skolan, berättar Per Cederholm, lokalpolisområdeschef i Hässleholm.

– Han frihetsberövas på ett ganska odramatiskt sätt i anslutning till skolan, säger han till TT.
Att mannen är misstänkt för terrorbrott beror på att han avsiktligt tycks ha orsakat explosionen i en miljö där många människor skulle ha kunnat komma till skada.

Smällen beskrivs som kraftig och rökutveckling uppstod.

Polisen undersöker skollokalerna och polisens bombgrupp är på plats, liksom tekniker. Samtidigt har den bostad där den misstänkte mannen är skriven spärrats av och ska undersökas. Fler platser undersöks av poliser, uppger Kim Hild, presstalesperson vid polisen.

– Vi kommer inte att gå ut med vilka platser det gäller, av naturliga skäl, med tanke på att det pågår en utredning. Det är en omfattande utredning som inletts och det kommer att innebära utredningsåtgärder på andra platser, säger hon till TT.

Per Cederholm understryker att polisen ser ”oerhört allvarligt” på händelsen.
Eleverna som evakuerats har förts till en annan lokal i Hässleholm och tas omhand av skolpersonal och personal från kommunen.

Polisen kan i nuläget inte uttala sig om det finns fler misstänkta gärningsmän. Den gripne är inte förhörd ännu.

I nuläget kan polisen inte berätta mer om den misstänkte mannen.

Vad får er att rubricera ärendet som misstänkt terrorbrott?

– Jag vill inte gå in på detaljer, men dels beror det på att vi är relativt säkra att den här explosionen är medveten. Dels är det information som kommit till oss, som vi inte kan gå in i detaljer om, med information som gör att vi inte kan utesluta terrorbrott i nuläget, säger Kim Hild till TT.

Det finns inte några uttalade hot mot andra platser.

– Men utredningsåtgärderna kan generera avspärrningar, och det ska man vara medveten om, säger hon.

ur Lärarförbundets Magasin