Läs senare

Skola gav läxa med kränkande ord

KränkningarEleverna i en femteklass i Rösjöskolan i Sollentuna norr om Stockholm fick som läxa att böja ett antal ord. Ett av orden var "neger", vilket fick ett av barnens föräldrar att reagera starkt.
– Han visade oss arket med glosor och när vi såg vad det stod, blev vi helt ställda, både jag och min sons mamma, säger pappan Ahmed Osman till Aftonbladet.

Föräldrarna kontaktade läraren som gett läxan. Hon ska då ha försvarat sig med att säga att hon själv inte använder ordet, men att andra människor kanske gör det och att det därför kan vara bra att kunna.

Mikael Kaspar, skolchef i Sollentuna kommun, säger till TT att han inte själv sett materialet men kan bekräfta att det har förekommit.

– Vi tar det här på största allvar och förstår att man som förälder blir bestört när sådant här kommer fram.

Han fick själv kännedom om händelsen i onsdags. En utredning har inletts i samarbete med skolan om det inträffade för att försöka utreda hur det kunde ske och om det kan leda till några arbetsrättsliga åtgärder.

– Jag har också varit i kontakt med vårdnadshavarna för att säkerställa att de tycker det känns tryggt för deras barn att återvända till skolan, säger Mikael Kaspar.

Sollentuna kommun ska nu se över det material som används i kommunens skolor för att säkerställa att liknande saker inte sker igen.

ur Lärarförbundets Magasin