Läs senare

Skolan blir lidande i regeringsprocessen

av Örjan Björklund
30 nov 2018
30 nov 2018
Örjan Björklund
Chefredaktör

Det är en knapp månad kvar till jul och bara ytterligare ett nummer kvar av Lärarnas tidning i år. Sedan kan vi ganska snart lägga 2018 till handlingarna. Det ska bli rätt skönt. Det har varit ett slitigt år på många sätt. Dessutom fullt av stora och viktiga händelser som skulle peka ut riktningen framåt. Men i stället tycks det som om saker ofta blivit hängande under året som gått.

Inte minst gäller det förstås valet och den efterkommande regeringsbildningen som fortfarande befinner sig i ett limboland. Snart tre månader efter att vi gick till val är landet fortfarande utan en riktig regering. Man undrar hur länge det ska hålla på.

Visst är det bra att man i detta svåra parlamentariska läge tar tid på sig för att förhoppningsvis få ihop en stabil lösning som kan regera landet under de kommande åren.

Å andra sidan behöver viktiga budget­beslut fattas snabbt och inte minst behöver landets kommuner få de extra miljarder de tidigare blivit utlovade, men som nu ser ut att kunna frysa inne. Det vore synd, för de där pengarna behövs bland annat till satsningar på skolan och lärarlönerna. Det är i och för sig fler partier som utlovat olika extrapengar, så kanske blir de verklighet hur det än går med regeringsbildningen just nu.

Det är i och för sig fler partier som utlovat olika extra­pengar.

Hur som helst. I detta det näst sista numret av Lärarnas tidning 2018 har vi bland annat besökt en förskola i Hammarbyhöjden i södra Stockholm som väckt stor uppmärksamhet i USA. I alla fall i delar av landet, efter det att tidningen New York Times gjort ett stort reportage om förskolan och dess normkritiska pedagogik.  Nu har också vi varit där för att få lära mer om hur de arbetar.

Vi tar också upp sex- och samlevnadsundervisning och berättar om fackstyrelsen som hoppar av i protest mot att Lärarförbundet blivit ett professionsförbund. Vi hoppas att du ska tycka att det är intressant läsning och längtar du efter att läsa mer nyheter så besöker du förstås lararnastidning.se.

Själv längtar jag efter att dödlägen ska brytas och november ska ta slut, jag längtar efter advent och jul och att ett nytt år – ett helt oskrivet blad – ska ta vid.

ur Lärarförbundets Magasin