Ingår i temat
Almedalen 2013
Läs senare

Skolan – ”ett tillsammansarbete”

Politiker måste arbeta över partigränserna för att forma en hållbar utbildningspolitik med likvärdighet och läraryrkets status i fokus. Det var debattörernas budskap under Lärarförbundets frukostseminarium i Almedalen på onsdagsmorgonen.
– Jag önskar ett tillsammansarbete, sa Tomas Selin, ordförande i Lärarförbundet Student.

03 jul 2013

På tisdagen presenterade Sifo en väljarundersökning som visar att skolan blir den viktigaste valfrågan inför riksdagsvalet nästa år.

Lärarförbundet gick lite djupare under frukostseminariet som hade rubriken ”Vilka skolfrågor blir viktigast i valet 2014”.

Tomas Tobé från moderaterna och Gustav Fridolin från Miljöpartiet inledde och berättade om vilka satsningar de vill se.

När Tomas Selin från Lärarförbundet Student sedan fick frågan om vad han tyckte om politikernas förslag, sa han att han ville se dem alla genomförda.

– Jag önskar ett tillsammansarbete, sa han.

Övriga deltagare i debatten höll med.

– Det måste till en överenskommelse över partigränserna om hur utbildningspolitiken ska se ut, sa Jan-Eric Sundgren, senior adviser på Volvo och tidigare rektor för Chalmers tekniska högskola.

När det gäller sakfrågorna var deltagarna också ganska eniga: det har varit alldeles för stort fokus på detaljfrågor i svensk utbildningspolitik den senaste tiden. Debatten har präglats av en ”kakafoni av förslag”, menade Anna Dahlberg, chef för Expressens ledarredaktion och fick medhåll.

Istället vill de se mer fokus på huvudfrågorna. Vilka de är slog Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén hårt fast: likvärdigheten och lärarkrisen.

 

Alla artiklar i temat Almedalen 2013 (8)

ur Lärarförbundets Magasin