Läs senare

Skolchefen stöttar rektorn som går emot slöjförbudet

SKOLPOLITIKSkolchefen Anders Grundberg i Skurup tänker i dagsläget inte agera mot sin personal kring slöjförbudet. Moderatpolitikern Loubna Stensåker Göransson, är dock beredd att driva frågan om slöjförbud till sin spets.

av Lenita Jällhage
15 jan 2020
15 jan 2020
Skurups skolchef Anders Grundberg backar rektorn Mattias Liedholm på Prästamosseskolan.

Rektorn Mattias Liedholm på Prästamosseskolan, Skurups största kommunala skola, är tydlig med att han inte tänker säga åt barnen och de anställda på skolan att de inte får bära slöja, då det enligt honom och Skolverket strider mot gällande lagstiftning.

Lars Nyström (SD), som skrivit och drivit igenom motionen i kommunfullmäktige, sa att integrationsplanen – med förbudet inskrivet – ska vara klart innan sommaren. Han förväntar sig att tjänstemännen ska följa politikernas direktiv. Och att skolchefen Anders Grundberg är den som ska föra ett samtal med rektorn Mattias Liedholm i frågan.

Anders Grundberg säger att han i dagsläget avvaktar hur formuleringarna kommer att bli i integrationsplanen.

– Just nu sitter jag helt still i båten men om politikerna vill driva detta så det strider mot gällande lagstiftningen då försätter de oss tjänstemän i en knepig situation, säger han.

Inför politikernas beslut var han tydlig i sin tjänsteskrivelse till politikerna, när det gällde motionen, att han inte såg någon möjlighet att genomföra slöjförbudet så som det var skrivet i motionen.

– Ingen politiker har ifrågasatt mitt svar som jag skrev på motionen. Jag tror att den stora gruppen politiker är medvetna om att det inte är förenligt med gällande lagar, som det är formulerat nu, och mitt uppdrag som skolchef är att relatera till lagstiftningen, säger Anders Grundberg.

Om politikerna skulle stå fast vid skrivningarna om slöjförbud så förväntar sig Anders Grundberg att Skolinspektionen prövar var gränserna går och han får själv överväga vilka vägar det finns för att uppfylla lagarna.
–      Skolinspektionen är ju vår granskande myndighet, konstaterar han.

Politikern Loubna Stensåker Göransson (M), ordförande i skol- och utbildningsberedningen i Skurup, säger att hon varken vill se religiös eller politisk påverkan i skolan och att slöjförbudet ska implementeras i integrationsplanen.

Loubna Stensåker Göransson (M)

– Jag är fast besluten att driva detta och få en nationell lagstiftning mot slöjor i skolor. Slöjan gör skillnad mellan pojkar och flickor och påverkar deras frihet på ett sätt som inte andra religiösa symboler gör som exempelvis kors eller andra smycken och slöjan är en stark religiös symbol, säger Loubna Stensåker Göransson.

Beslutet ska skrivas in i en integrationsplan under våren:
– Vi ska se till att balansera formuleringarna så detta blir lagligt, säger hon.

Beslutet att förbjuda ”huvudduk, burka, niqab och andra klädesplagg som har syfte att dölja elever och personal” fattades av SD, M och Skuruppartiet i kommunfullmäktige den 16 december med tilläggsyrkandet att det skulle ingå i en övergripande integrationsplan.

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin