Läs senare

Skolinspektionen kritiserar Högsby

Förskolan där barn utsatts för grova sexövergrepp skulle granskas av Högsby kommun. Men inget gjordes på nio år.
Friskolornas riksförbund tycker det är dags att staten tar över granskningsansvaret av alla förskolor.

17 sep 2014

För en vecka sedan dömdes en 21-årig manlig praktikant för att ha utsatt 14 barn för grova sexuella övergrepp på en fristående förskola. Det visar sig nu att Högsby kommun haft en obefintlig kontroll av förskolan. Skolinspektionen konstaterar i sitt kritserande beslut att kommunen gjorde en tillsyn 2005, och därefter hände ingenting.

Kommunen själv förklarar det med att förskolan bytte huvudman. Nästa tillsyn var planerad till 2015.

Skolinspektionens generaldirektör Ann-Marie Begler konstaterar att Högsby är en av många kommuner vars tillsyn brister:

– För några år sedan granskade vi kommunernas tillsyn av förskolor, och såg då att den inte var särskilt kvalificerad. De hade en svag bild av hur verksamheterna fungerade.

Men inte heller de kommunala förskolorna får besök av utomstående granskare, då Skolinspektionen inte haft resurser för det. Nu har myndigheten blivit lovad mer pengar, totalt 25 miljoner kronor, för granskningar på plats.

Frågan är vad som ska till för att förbättra tillsynen av de fristående förskolorna.

– Man måste faktiskt överväga att låta Skolinspektionen inspektera alla förskolor, säger Friskolornas riksförbunds vd Claes Nyberg.

Ett skäl är att kommunerna är de som godkänner nya fristående friskolor och inspekterar dem, samtidigt som de är konkurrenter om förskolebarnen. Ett annat är att många kommuner i dag tar för lätt på sitt ansvar.

– Alla verksamheter bör granskas, och vi har ju sett hur otroligt olika kommunerna sköter uppdraget. Antingen måste inspektionen lyftas till en nationell nivå, eller så måste vi och kommunerna hitta en praxis som kommunerna håller sig till, säger Claes Nyberg.

ur Lärarförbundets Magasin