Läs senare

Skolinspektionen utreder friskolas krav på skoluniform

OrdningsreglerEn friskola i Norrköping har som krav att eleverna använder skoluniform. Enligt Skolverket riskerar skolan bryta mot skollagen. Nu ska Skolinspektionen granska saken.  

av Mats Thorén
16 Okt 2017
16 Okt 2017

Ljusblå pikétröja, mörkblå kofta och ett par svarta inneskor får eleverna av skolan. Dessutom ska de ha ett par svarta eller mörkblå byxor eller kjol. För korta kjolar eller shorts är inte tillåtna.

På den nystartade friskolan Nordic International School i Norrköping har eleverna skoluniform, rapporterade P4 Östergötland tidigare i höstas.

Syftet, enligt skolans rektor, är att ”klädkoden” bidrar till en ordningsam och jämlik skola och minskar riskerna för mobbning.

Det sistnämnda motsägs dock av forskningen.

– Det enkla svaret är att det inte finns några forskningsresultat som stödjer att skoluniform som enskild faktor minskar mobbing, säger Camilla Forsberg, lektor i pedagogik på Linköpings universitet, till radiokanalen.

Skolverket anser att friskolan riskerar bryta mot skollagen om den kräver skoluniform, eftersom lagen säger att en friskola ska vara öppen för alla elever som har rätt att gå i skolan. Även om det är frivilligt säger myndigheten nej till skoluniform, uppger P4 Östergötland.

Tillsynsmyndigheten Skolinspektionen har nu beslutat granska skolans regler.

– Eftersom det inte finns något tidigare ställningstagande i frågan kommer det här beslutet att bli vägledande, säger Allan Westerdahl, undervisningsråd på Skolinspektionen i Linköping, till P4 Östergötland.

ur Lärarförbundets Magasin