Läs senare

Skolklass tydde ”omöjlig” runskrift: ”Peakar som lärare”

historiaEtt gäng femteklassare och deras SO-lärare Anna Björk får Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj efter att de knäckt en runskrift på 1700-talsgården Ersk-Mats i Hassela.

av Emma Olsson
03 okt 2019
03 okt 2019

Skolan arbetade med språkhistoria i våras, när läraren Anna Björk nämnde runorna som finns i den gamla gården i närheten av skolan.

– Jag berättade om runans utveckling och jag berättade att vi har sådana i Hassela också, och att jag stirrat på dem i tjugo år men inte löst dem. Och klassen, larger than life, krävde att jag skulle ta dit dem. Nja sa jag som jättetråkig fröken, har inte jag lyckats men visst. Jag tar väl hit dem, säger hon.

På natten, när resten av familjen sov, knäckte hon koden.

– Jag använde mig av en kalenderstav som de hittat i Haverud i Medelpad som ligger några mil ifrån Ersk-Mats. Sen använde jag mig av ett annat runalfabet som de hittade på en papperslapp i Ångermanland, Larssonalfabetet. Och sen fick jag använda mig av Olaus
Magnus mässbok från 1500-talet, det här låter jättenördigt, säger Anna Björk, som är specialintresserad av historia och särskilt språkhistoria.

För eleverna presenterade hon de tre tolkningsmallarna. Det tog dem fem minuter att ta fram ordet ”DIEFVULEN” och ”Hans Ulfsson”.

Runexperten Magnus Källberg har konstaterat att det rör sig om den så kallade Kensingtonrunan.

– De har lärt sig närhistoria. 90 procent av barnen har släktingar som bott på den här gården. Vi är ju släkt allihopa i byn. Det är deras släktingar, de som ristade, de som flyttade till USA. Det här var ett makalöst tillfälle att levandegöra närhistorien och den egna historien, säger Anna Björk.

Läraren Anna Björk knäckte runskrifts-koden med sin skolklass. FOTO: Privat

– Medaljen presenteras av Riksantikvarieämbetets generaldirektör Lars Amréus.
Barnen är med på världens resa. De har inte fattat hur stort förtjänstmedalj är. Jag har försökt förklara att jag peakar i min lärarkarriär men de tänker att Lilla Aktuellt smäller högre, säger Anna Björk.

Nu blir det fest i byn.

– Vi har bokat stor lokal och ska äta tårta med runa på. Hela skolan ska dit, vilket inte är så mycket, det är 60 som går på skolan. Och så har vi bjudit in byborna också, säger Anna Björk.

ur Lärarförbundets Magasin