Läs senare

Skolor vill införa app som larmar vid väpnat våld

TrygghetFlera kommuner i Skåne vill införa en krisapp i telefonen som kan varna om en beväpnad gärningsperson kommer in på skolan, rapporterar P4 Malmöhus.

18 feb 2019
Skolor vill införa app som larmar vid väpnat våld
Foto: Colourbox

Det är ytterligare ett steg för att hjälpa skolpersonal med hur de ska agera om de ställs inför en liknande situation som den i Trollhättan för drygt tre år sedan, då en beväpnad gärningsman dödade tre personer på en grundskola.

Den tänkta appen ska kunna hjälpa personal att snabbt upptäcka en fara i skolan, exempelvis genom ett blinkande rött ljus i telefonen.

– Då är det en signal till personalen att de ska se till så att barnen gömmer sig, att man låser dörrar och barrikaderar sig i olika utrymmen, säger Thomas Andersson, säkerhetschef i bland annat Ystad, till P4.

På gymnasieskolor i Malmö testas en sådan telefonapp för kriskommunikation, och i Ystad, Sjöbo och Simrishamn vill man nu införa en liknande app i verksamheten.

Tidningen Chef & Ledarskap skrev i augusti 2017 om rektorer i Malmö som skapat en egen app för att få ut kommunikation snabbt vid olika kriser. Läs reportaget här.

 

ur Lärarförbundets Magasin