Läs senare

Skolportens grundare: Jag brinner för det här

FokusMannen bakom Skolporten AB är 66-årige Per Reinolf. Han är grundare, majoritetsägare och VD för Skolporten och Arete och styrelseordförande i Ifous.

av Maria Lannvik Duregård
19 jan 2018
19 jan 2018
Per Reinolf, Skolporten.

Per Reinolf har ett långt förflutet som förhandlare på Kommunförbundet. År 1996 var han drivande bakom ”Avtal 2000”, där lärarnas kollektivavtal kopplades ihop med en satsning på skolutveckling.

Lagom till millennieskiftet hoppade han av och startade Skolporten AB. Från början var det ett nyhetsbrev om forskning, som senare växte till en webbportal och konferensverksamhet.

De som arbetat med honom beskriver Per Reinolf som en engagerad, entusiastisk entreprenör med affärssinne och ett stort nätverk inom skolområdet. Dessutom tycks han ha känsla för vad som ligger i tiden. Både Arete och Ifous startade mycket lägligt.

Per Reinolf berättar på telefon att han känner sig hedrad över beskrivningen.

– Entusiastisk och engagerad, det stämmer ju. Men överdriv inte mitt nätverk. Jag har varit med sedan 1990, då känner man många.

Varifrån får du din tajming?

– När man läser hundratals skolnyheter i veckan ser man vad som är riktigt guld och vad som är kattguld. Man blöter fingret och känner vartåt det blåser.

När han berättar om vad han vill med Skolporten hamnar han i stororden.

– Jag vill hjälpa unga att erövra världen. Därför jobbar jag med dem som jobbar med de unga – lärarna.

Han understryker att drivkrafterna inte är ekonomiska. Arete ger inga pengar just nu. Ifous ligger på marginalen. Det företag som drar in pengar är Skolporten. Mest lönsamma är konferenserna.

– De är den underliggande motorn som säkerställer all annan verksamhet.

Tjänar du mycket pengar på det?

– Nej, inte i år. Vi går runt, det är i alla fall ingen risk att folk inte får lön. Så var det förut.

Ni betonar att Ifous är icke vinstutdelande, men det drivs ju ändå av vinst. Varför?

– Det är viktigt att hålla ordning på orden här. Det är nödvändigt för ett företag att gå med vinst. Styrelsen har bestämt att sträva efter 5 procent. Men det får ju inte delas ut till Skolporten. Det ska användas för att investera i företaget.

Många vet inte att Ifous ägs av Skolporten, utan tror att det är fristående.

– Skolportens inflytande över Ifous satsningar är rätt begränsat. I styrelsearbetet kan vi driva idéer eftersom jag är ordförande i styrelsen. Men när det kommer till kritan är det huvudmännen i styrgruppen som bestämmer.

– Om fem år tror jag att Ifous har ett breddat ägande. Då slipper vi en del av diskussionerna som du refererar till.

Det finns de som anser att Skolportengruppen har för stort inflytande, till exempel över vilken forskning som lyfts fram. Vad säger du om det?

– På ett sätt har du rätt. Vår lärarpanel granskar alla avhandlingar och väljer ut favoriter, det är klart att vi får tolkningsföreträde. Men den panelen består ju av lärare, som lärarfacken varit med och utsett.

Kritiker ser en risk att ni påverkar genom nätverk och kontakter vid sidan av demokratiska processer?

– Nu överdriver du nog mitt nätverkande med SKL, det är ytterst litet. Per-Arne Andersson från SKL sitter i styrelsen för Ifous sedan starten, men till exempel Friskolornas riksförbund har jag ingen koll på.

– Jag brinner för det här, det är inte vilken verksamhet som helst. Skolporten är en verkstad som levererar varje dag. Det är vi stolta över.

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin