Läs senare

Skyddar lärare från föräldrar

ArbetsmiljöRektor Mikael Lindberg har själv blivit hotad av föräldrar. Trots det har han infört regeln att alla upprörda samtal och mejl måste gå via honom.

av Niklas Arevik
29 nov 2017
29 nov 2017
Skyddar lärare från föräldrar
Det är viktigt att anmäla när någon utsätts för hot eller våld, tycker rektorn Mikael Lindberg – som ångrar att han lät trakasserierna bero när han själv drabbades. Foto: Kristina Sahlén

Mikael Lindberg har varit rektor på Björngårdsskolan och Storkyrkoskolan i Stockholm bara lite drygt ett år, men har redan satt djupa avtryck. Ett av hans första beslut var att föräldrarna inte längre tilläts kontakta lärarna i affekt. Dessa samtal och mejl skulle i stället adresseras till honom.

– Läraryrket är komplext som det är med alla krav, rimliga som orimliga. Man ska må bra på jobbet, och det finns ingen som mår bra av att få ­destruktiva mejl under nätterna, säger han.

Risken att han själv börjar må dåligt är lägre än för lärarna, betonar Mikael Lindberg.

– Jag kan förhålla mig objektiv, eftersom föräldrarna oftast inte är arga på mig personligen. Det är lättare för mig som rektor att säga ifrån när någon går över gränsen. Det här handlar inte om att föräldrar inte ska få ha synpunkter på skolan, men det måste vara konstruktivt.

Läs också:

4 av 10 rektorer hotade i jobbet. Många rektorer hotas och angrips fysiskt i arbetet, visar Lärarnas tidnings undersökning. Men få fall anmäls till polisen.

Anders attackerades av drogad elev. Läs en rektors berättelse i tidningen Chef & Ledarskap.

Lärarna har varit väldigt nöjda med reformen. Lite mer förvånande är kanske att även de flesta föräldrar har varit positivt inställda.

– Det var annars en oro hos mig, att det skulle mottas på fel sätt, men det har det inte gjort.

Hur kunde de arga mejlen till lärarna yttra sig?

– Mejl skrivna med versaler mitt i natten när frustrations­nivån är som högst, med personangrepp och hot med Skolinspektionen. Det kunde handla om allt möjligt, stort som smått. Hot om att anmäla för att ett par täckbyxor försvunnit, till exempel.

När det gäller hot och våld mot rektorer är han inte förvånad över att fyra av tio är utsatta, som undersökningen visar.

– Rektor är en väldigt utsatt roll. Det är mycket som ska hanteras, med skollag, huvudman, föräldrar och lärare.

Han har själv utsatts för personhot, som rektor på en tidigare skola. Det var när en av hans skolenheter skulle läggas ned i kommunen där han arbetade.

– Det var mycket frustration. Och det fanns ingen förståelse för att det inte var mitt utan politikernas beslut. Det kom hotfulla samtal och brev, någon stod och väntade efter skolan och någon annan skar sönder däcken på min bil.

Mikael Lindberg är inte nöjd med hur han hanterade situationen då, eftersom han inte anmälde hoten någonstans.

– Jag ville inte oroa folk i ­onödan, så jag hörde inte av mig till skyddsombudet och gjorde ingen anmälan, inte ens till facket. I dag hade jag absolut anmält det till min chef, till skyddsombudet och till elev­hälsoteamet. Man lär så länge man arbetar.

ur Lärarförbundets Magasin