Läs senare

”Slopa kravet på lärarlegitimation”

VAL 2018Införandet av krav på lärarlegitimation var ett misstag, menar Christian Carlsson, ordförande i Kristdemokratiska ungdomsförbundet och gruppledare i Stockholms stad.

av Gustaf Rosensköld
14 jun 2018
14 jun 2018

I en debattartikel i Dagens Samhälle pekar KDU-ordföranden på sjunkande skolresultat och bristen på lärare – och föreslår slopande av krav på lärarlegitimation som en del av lösningen.

Christian Carlsson (KD).

Christan Carlsson, som också är gruppledare i utbildningsnämnden i Stockholms stad, menar att det i efterhand är ”lätt att konstatera” att den dåvarande alliansregeringens beslut om krav på lärarlegitimation var ett misstag.

Legitimationskravet innebär att skolor riskerar gå miste om kompetens, menar KDU-ordföranden.

”Risken är stor för att antalet behöriga lärare inte kommer att räcka till under de kommande åren. Samtidigt finns kompetenta och skickliga lärare som saknar legitimation och andra personer ute på arbetsmarknaden, som skulle kunna bidra till att lyfta resultaten. Sveriges rektorer borde få möjlighet att använda sig av dessa fullt ut. Därför måste kravet på legitimationen bort”, skriver Carlsson bland annat i debattartikeln.

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin