Välkommen till Lärarförbundet

Nordens största lärarförbund med 234 000 medlemmar! Medlemskapet ger dig allt från råd, service, inspiration & kurser för din kompetensutveckling.

Testa tre månader gratis
Läs senare

Slösa inte bort oss med utländsk lärarutbildning

DebattVill du ha fler behöriga och legitimerade lärare, Sverige? Ta vara på oss utländska lärare som har utbildning men inte får legitimation. Annars söker vi andra jobb, skriver Nele De Meyer.

24 okt 2018

Om debattören

Nele De Meyer

Lärarutbildad i Belgien.

Har jobbat tre år som visstidsanställd olegitimerad lärare i Sverige.

Nu tillsvidareanställd personlig assistent

I tidningarna, på radion, på teven… jag hör det överallt, nästan varje dag: Det finns inga utbildade lärare, eller inte tillräckligt många i alla fall. Det gör mig förbannad, för jag finns, vi finns. Jag vill jobba, det vill vi.

Vi är utbildade i ett annat land än Sverige, men vi är utbildade. Vi är duktiga. Vi är motiverade. Vi kan precis lika mycket som en svensk legitimerad lärare, men vi får ingen legitimation.

Illustration: Colourbox

Vi har ansökt men vi har fått höra att vi inte duger, att vi ska plugga i några år först. Ämnena vi har pluggat i våra hemländer har fått ett annat namn i Sverige, eller så finns de inte här. Men vi har studerat, vi har jobbat lika hårt som vilken svensk lärare som helst. Ännu hårdare kanske. För vi har flytt eller flyttat, vi har lärt oss ett nytt språk och vi har blivit del av ett nytt samhälle.

Vi jobbar i några år i undervisningen ändå, med en visstidsanställning, med lägre lön och sämre arbetsvillkor än våra likvärdiga kollegor. I media får vi gång på gång höra att vi inte finns, att vi är obehöriga. Men vi finns. Jag finns. Och vi är precis lika mycket värda som dig.

Det är då vi letar andra jobb. Den ena jobbar på en mataffär, den andra i hemtjänsten, den tredje kanske startar ett eget företag

Sedan kommer den dagen då vi vill starta en familj, då vi vill ha mer trygghet, då vi inte vill vara rädda varje sommarlov: Kommer jag att ha mitt jobb kvar i augusti eller dyker det upp en legitimerad lärare?

Det är då vi letar andra jobb. Den ena jobbar på en mataffär, den andra i hemtjänsten, den tredje kanske startar ett eget företag och jag, jag jobbar som personlig assistent. Jag har fått en tillsvidareanställning och min lön är högre än den jag hade förut i mina korta visstidsanställningar som obehörig lärare.

Då finns vi inte längre. Det är slöseri.

Ge oss samma villkor som andra lärare eller hjälp oss att få den där förbannade legitimationen.

Litar du inte på våra diplom för att du är rädd för saker du inte känner till? Eller tror du att du är så mycket duktigare än oss? Ge oss chansen att visa dig att vi kan. Låt oss jobba en provperiod, lång eller kort. Men ge oss en tillsvidareanställning sedan.

Ge oss samma villkor som andra lärare eller hjälp oss att få den där förbannade legitimationen genom att låta oss jobba eller plugga eller vad Skolverket nu kräver. För då kommer vi att finnas kvar. Då kommer vi att komma tillbaka till skolans värld.

Jag påstår inte att vi lärare med utländsk utbildning kan lösa alla problem i den svenska undervisningen, men vi kan vara en bra början.

För vi finns. Jag finns.

Om LT Debatt

Det här är en debattartikel. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Debattera hos oss!

Välkommen att göra din röst hörd i Lärarnas tidning. Vi efterlyser debattinlägg om såväl skolpolitik som lärarnära professionsfrågor.

Skriv max 3 000 tecken, underteckna med namn, titel och gärna bostadsort. Mejla till debatt@lararnastidning.se

ur Lärarförbundets Magasin