Läs senare

Slutspurt i avtalsförhandlingarna

AvtalDet är bara dagar kvar tills avtalet för 200.000 lärare på det kommunala området löper ut. Förhandlingarna intensifieras och parterna möts nu dagligen. Men än är inget nytt avtal med Sveriges Kommuner och Landsting klart.

av Stefan Helte
28 mar 2018
28 mar 2018
Mathias Åström, Lärarförbundet.

Det är högst osäkert om det hinner bli ett läraravtal klart till påskafton, den 31 mars, då avtalet löper ut.

– Jag har i alla fall tänkt fira påsk med mina nära och kära, säger Lärarförbundets förhandlingschef Mathias Åström kryptiskt.

Det händer titt som tätt på arbetsmarknaden att fack och arbetsgivare inte hinner träffa ett nytt avtal innan det gamla har löpt ut. Den vanliga hanteringen då är att avtalet förlängs en vecka i taget.

Vilka frågor är det ni diskuterar nu?

– Hela paketet är uppe till diskussion. Hur vi ska arbeta för att löner och arbetsbelastning ökar respektive begränsas i alla skolformer och alla kommuner, hur vi gemensamt ska ta hand om de statliga reformerna på lärarområdet, hur vi ska få till ett fungerande samråd mellan fack och arbetsgivare.

Hur går det att samförhandla med Lärarnas Riksförbund?

– Utmärkt. Vi har samma grundläggande utmaningar kring lön och arbetsbelastning och vi har samma arbetsgivare. Det är oändligt mycket mer som förenar våra medlemmar än som skiljer, säger Lärarförbundets förhandlingschef, som ringer från Lärarnas Riksförbunds kansli där han sitter och granskar utkasten till avtalstexter tillsammans med LR:s förhandlingschef Peter Henriksson.

– Det är ett gott och nära samarbete, säger Mathias Åström.

Fråga

Från när vill du sätta betyg på eleverna?

ur Lärarförbundets Magasin