Läs senare

Sociala medier sprider kritik mot lärare

STÖKETLärare som hängs ut av elever, föräldrar som hatar på skolan och rektor och elever som kränker varandra. Stöket är ett arbetsmiljöproblem – och det eskalerar och sprids i sociala medier. Det har lärare och rektorer på två svenska skolor fått erfara.

av Emma Olsson
10 jan 2020
10 jan 2020
Sociala medier sprider kritik mot lärare
Två olika skolor i Sverige som har stora problem med att stöket sprids i sociala medier. Foto: Shutterstock, TT

I Sala funderar kommunens säkerhetschef Tommy Jansson på att installera passerkort och övervakningskamera på en skola, efter två händelser.

Under förra terminen inträffade ett stort bråk med rasistiska inslag på skolgården under lunchrasten, och polisen fick kallas dit. Vid ytterligare en händelse var en förälder inblandad i ett bråk. Och situationen har eskalerat i sociala medier.

– Det har varit så mycket rykten, den här saken har varit svår att hantera. Det har varit rykten om brutna armar, om att polisen använt elpistoler. Lärare har blivit utpekade som delaktiga, eller att de ska hållit i när någon som blir misshandlad. Det vet jag inte stämmer. Och det väcker frågor bland personalen. Hur ska vi agera? Om vi griper in, vad händer då, säger Tommy Jansson.

Kritiseras i Facebookgrupper

På Snyggatorpskolan i Klippan har en mobilfilm gjord av en elev hamnat på en högerextrem sajt. Den visar hur ett gäng elever stormar ett klassrum och filmar läraren.

Skolan har också blivit uppmärksammad för att fyra elever pressat andra elever på pengar genom hot om våld, vilket bland annat SVT har rapporterat.

Tommy Jansson, säkerhetschef i Sala kommun.

Händelserna har fått stort genomslag på en lokal Facebooksida, som Lärarnas tidning besökt.
Här diskuterar föräldrar skolan, kallar den skitskola, och skriver att lärarna inte bryr sig om när elever blir mobbade på rasterna.

Rektor Marie Gärdby berättar om rykten om att polisen patrullerade på skolan nått den invandringskritiska sajten och fått spridning i sociala medier.

Hon förklarar att en förälder sett en polisbil på skolgården, och lagt ut uppgifterna om patrullering på nätet. I själva verket hade rektorn haft ett möte med polisen om situationen.

– Klippan är en liten ort, väldigt många känner väldigt många och ännu fler har en relation till skolan. När det skapas Klippan-grupper i sociala medier, då känner alla till vad som händer. Det blir en annan diskussion. Det har varit vassa kommentarer kring skolan och skolans verksamhet, och mycket synpunkter på hur skolan agerar. Och det är långt ifrån alltid, till och med sällan, som de som skriver på sociala medier faktiskt har anknytning till skolan, säger Marie Gärdby.

Läraren Magnus Nemeti, Lärarförbundets ombud på Snyggatorpsskolan, säger att utsatta lärare riskerar att börja tvivla på sig själva.

– Jag har pratat med en del lärare som känner sig väldigt utsatta. Det kan handla om att föräldrar lägger sig i hur en lärare lägger upp sin undervisning, en detalj om hur man lägger upp ett prov, hur man betygsätter. Och då kan lärarna bli ifrågasatta.

Magnus Nemeti.

Infört nolltolerans mot nätkränkning

Skillnaden mot mejl och telefonsamtal är att kritiken sprids snabbt.

– Andra tar del av detta. Och det som står behöver inte vara grundat, det kan vara en person som tycker något. Och så sprids det. Och alla är inte så bra på att tyda källor, så det som sägs blir en sanning om skolan, säger han.

Nu har Snyggatorpsskolan infört nolltolerans mot nätkränkningar.

– Det kommer upp i arbetslagsmöten, men det stannar ofta där att vi diskuterar och pratar om det. Det har varit svårt att få det på rätt nivå, säger han.

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin