Läs senare

Socialdemokraterna fokuserar på vinsttak inom skolan

VälfärdsvinsterSkolvinsterna står i fokus - vinsttaken inom vård och omsorg får vänta, enligt skrivningar som Socialdemokraternas partistyrelse antagit inför partiets kongress i april, rapporterar Dagens industri.

22 feb 2017

Riktlinjerna, som ska gälla till 2021, tar avstamp i att vinsterna i skolan ska begränsas ”avsevärt”. Vård och omsorg nämns dock inte.

– Det är skolvinsterna vi fokuserar på. Det är där vi ser störst problem. Det är viktigt att komma ihåg att det är på skolans område vi sticker ut jämfört med alla andra jämförbara länder, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) till tidningen.

Redan tidigare har S antytt att när det kommer till vinster i välfärden kan partiet tänka sig låta någon sektor gå före – och söka stöd för en reglering exempelvis enbart på skolområdet.

Jonas Sjöstedt

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt är bekymrad över signalerna från Socialdemokraterna.

– Det skulle innebära att man får ta ut obegränsade privata vinster i både sjukvård och äldreomsorg, säger han.

Enligt Sjöstedt så vore det ett ”solklart brott” mot regeringens överenskommelse med V om regeringen bara lägger fram förslag mot skolvinsterna.

I regeringens överenskommelse med Vänsterpartiet från hösten 2014 står att regleringarna ska omfatta förutom skola också hemtjänst, äldreboende, vård vad avser sjukvård och primärvård.

– Det har vi tagit i hand på och kommit överens om, så jag förväntar mig Socialdemokraterna håller det man lovat, säger Sjöstedt.

Bör vinstuttagen i skolföretag begränsas?

Sjöstedt påpekar att överenskommelsen hänger ihop med det budgetsamarbete regeringen har med V. V-ledaren hotar inte uttryckligen med att hoppa av budgetsamarbetet, men säger:

– Budgetsamarbetet hänger ihop med att man håller det man lovat när det gäller vinster i välfärden. Om Socialdemokraterna skulle bryta ingångna avtal om vinstjakten då har de valt att bryta överenskommelsen med oss Vi hoppas att de inte gör det.

Det finns i dag dock ingen majoritet i riksdagen för de vinstbegränsningsförslag som välfärdsutredningen lade fram i höstas. Sjöstedt tycker att regeringen ändå ska lägga fram förslag på regleringar för alla tre områdena vård, SKOLa och omsorg.

– Det finns ett starkt stöd hos väljarna. Skulle någon del falla i riksdagen så blir det en valfråga 2018, Man vinner inte politiska strider genom att inte våga lägga fram förslag, säger V-ledaren.

Fackförbundet Kommunal anser att en begränsning till skolan är fel väg att gå.

– Jag delar bilden av att situationen inom skolan är akut. Men att stoppa övervinsterna i äldreomsorgen är minst lika viktigt. Resurserna bör stanna i välfärden – inte försvinna i aktieutdelningar och skatteparadis, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin, förbundsordförande på Kommunal, i ett uttalande.

Remisstiden för Ilmar Reepalus utredning om att sätta tak för vinsterna i privata välfärdsföretag går ut på fredag.

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin