Läs senare

Sommarlovet kan vänta

Mattelärare har tre instängda veckor på sig för att få elever godkända

29 Maj 2015
Sommarlovet kan vänta
Det blir hårdplugg de närmaste veckorna när Lennart Svanström har sommarskola i matematik. Foto: Staffan Claesson

Det blir inga lektioner i gröngräset i Fyrisskolans sommarskola i Uppsala. Snarare hårdkörning i ett småtrist klassrum från 60-talet.

— Det blir mycket klassrum, mycket tavla, mycket prata. Jag behöver kunna se eleverna jobba, se vad som är svårt.

Lennart Svanström ska lotsa en kull nionde­klassare som fått F i matematik och på knappt tre veckor se till att de får godkänt. Det innebär intensiv halvdagsundervisning från skolavslutningen fram till juli månads början.

Lennart försöker skapa en koncentrerad stämning i klassrummet, av att nu är det allvar. Inga blommor, inget som distraherar. Helst inga öppna fönster som släpper in fågelsång och gatubrus.

Och utanför pågår sommaren som bäst.

— Man måste ha respekt för att eleverna längtar. Att de inte vill vara här utan på stranden. Visst, även jag kan längta ut. Men det som ger mig mest behållning är när jag märker att eleverna fattar.

Ingen picknick alltså. I stället använder Lennart sitt lugn, sitt tålamod och sin envishet. Han fångar upp känslor av hopplöshet och försöker lirka bort dem. Ser han att en metod inte fungerar provar han direkt en annan. Han förstår elevernas frustration och ångest. För många är kursen avgörande för gymnasiestudierna.

— Jag har själv inte jätteljusa minnen av högstadiet. Jag gjorde inte mer än jag måste. Men jag minns känslan när jag förstod något som jag först tyckte var svårt. Det är en härlig känsla och det försöker jag förmedla.

Han talar om behovet att förmedla arbetsglädje till eleverna. Då måste han själv vara motiverad.

— För mig är sommarkursen ett sätt att behålla glöden i yrket. Det är intensivt och jag sätts på prov. Jag måste gå »all-in«, med mina emotioner, mitt intellekt och min erfarenhet.

Matematik är ett så laddat ämne, enligt Lennart, och därför jobbigt att få underkänt i.

— Vissa tror att underkänt i matte betyder att de själva är dumma, vilket ju är fel.

Han lyckas inte med alla, men flertalet elever brukar få godkänt när kursen är klar. Han har mött elever några år senare på gymnasiet, där de sagt att sommarskolan var de jobbigaste veckorna i deras liv, men att deras rädsla för matematik släppte.

— När de klarat en riktigt svår sak förstod de att kunde klara mer. Det är ett gott betyg.

Efter en bra dag i klassrummet är Lennart ordentligt trött. Då ger han sig ut i löpar­spåret och springer en mil. Det rensar huvudet och ger nya idéer. De egna barnen är på läger och han kan lägga all energi på sommar­skolan.

Till vardags undervisar Lennart på introduktionsprogrammet vid Uvengymnasiet. Där har han mycket små grupper. Sommarskolan är en chans att få undervisa i större grupper. Det gillar han.

Det är också ett sätt att tjäna en slant. För Lennart innebär sommarjobbet en extra månads­lön. Och när kursen är klar vid midsommar kan han ta semester.

— Då känner man sig förtjänt av ledighet. Särskilt om det gått bra för eleverna och de har nått målen.

Personligt
Lennart Svanström

Fritid Ungdomstränare i innebandy och friidrott. Gammal medeldistanslöpare.

På semestern Vi var i Kina i våras så semestern blir hos släktingar i Tornedalen och Blekinge.

Läser »Mormor hälsar och säger förlåt«, av Fredrik Backman. Älskade »En man som heter Ove«. Tvingade min fru att läsa den för att hon skulle förstå mig bättre.

ur Lärarförbundets Magasin