Välkommen till Lärarförbundet

Nordens största lärarförbund med 234 000 medlemmar! Medlemskapet ger dig allt från råd, service, inspiration & kurser för din kompetensutveckling.

Testa tre månader gratis
Läs senare

Sommarprataren Hamid Zafar: ”Jag har jobbat mer med lärare än elever”

SOMMARDen åttonde juli är det dags för Skolsveriges medborgare att ratta in P1. Före detta rektorn, numera skolchefen i Mullsjö, Hamid Zafar är Sommarpratare.

av Emma Olsson
13 jun 2019
13 jun 2019
Sommarprataren Hamid Zafar: ”Jag har jobbat mer med lärare än elever”
Succérektorn Hamid Zafar sommarpratar i P1 den 8 juli. Foto: TT

I dag presenterade Sveriges Radio listan över värdarna för Sommar, programmet som också firar 60-årsjubileum. Bland dem finns skoljournalisten Emma Lejsne (Sydsvenskan), men också Hamid Zafar som vände Sjumilaskolan i Göteborg från kaos till ordning.

– Jag kommer att prata om min bakgrund i Afghanistan, om skola och integration. Sånt jag kan. Det pirriga är hur mottagandet kommer att bli, framför allt av musiken. Det är nästan det viktigaste, säger han till Lärarnas Tidning.

Vad ska du spela?
– Det blir lite KLF, jamaikansk SKA och Mike Oldfield. Och något från Afghanistan.

Vad har du själv för relation till Sommar?
– Alldeles för svag tyvärr. Jag är ingen stark Sommarlyssnare. Det beror på att väldigt många värdar har så dålig musiksmak. Väldigt platt och självklar – det vill jag bryta mot.

Du har lämnat rektorsjobbet och är skolchef i Mullsjö. Vilket jobb är roligast?
– Båda är roliga. Men man är mer utlämnad som skolchef.

Du har fått kritik från lärare på Sjumilaskolan för att du införde kontrakt om vad de förväntades göra, och du har infört strikta ordningsregler för eleverna. Vilken grupp är mest kritisk?
– Eleverna är mest öppna för förändringar. Jag har fått jobba mycket mer med lärarna än med eleverna. Lärarna har starka fack, och det finns en strikt uppfattning om deras roll. En uppfattning om ett tyst kontrakt mellan lärare och rektor, att man inte lägger sig i varandras jobb.

Här är alla sommarvärdar i P1 2019 – se hela listan!

ur Lärarförbundets Magasin