Läs senare

Sorg på skolor efter familjs död

BrottFallet med den döda familjen - två vuxna och två barn - i Bjärred utanför Lund utreds som ett misstänkt mord. Skolan där ett av de döda syskonen gick kommer att ha stödpersoner på plats för både barn och vuxna med anledning av händelsen.

10 jan 2018

Två ljus brinner i kommunhusets sessionssal när flera förvaltningschefer möter pressen för att informera om krisstödet i kommunen.

– Fasa och förfäran, det är så förfärligt och ofattbart, säger Amelie Gustafsson, chef för socialförvaltningen och ansvarig för krisstödsorganisationen i Lomma kommun, om sin reaktion när hon blev informerade om händelsen.

Skolornas krisgrupper är aktiverade för att hantera verksamheten under dagen. Krisstödsgruppen planerar samtidigt för det fortsatta arbetet i kommunen.

– För att kunna göra insatser för samhället i ett större perspektiv, alltså de som bor i Bjärred. Att stötta helt enkelt, tillsammans med kyrkan.

Vilken typ av insatser handlar det om?

– Det handlar om att vara på plats och att ha en plats att gå till, med tankar och funderingar. Det finns personer som har kompetens kring att samtala med dem som behöver, säger Amelie Gustafsson.

Under en presskonferens på Lomma kommun bekräftas att de två barnen är två flickor som gick i årskurs fem och årskurs åtta i skolor i kommunen.

– Det är en fruktansvärt tråkig och tragisk händelse, säger Martin Persson, förvaltningschef för utbildning, kost, kultur och fritid vid presskonferensen.

Skolorna har fått förstärkta resurser i form av bland annat kuratorer för att kunna stödja elever och personal. Undervisningen på skolan pågår ”så vanligt det kan vara” i dag, enligt Martin Persson.

Skolorna där de två flickorna gick har öppnat minnesrum.

– Dit kan man gå om man vill tända ett ljus, och där finns också möjlighet att få samtalsstöd. Men överlag är alla vuxna på skolan extra lyhörda för barnens reaktion, säger Svenjohan Davidson, chef för grundskolan i Lomma kommun.

Rektorn på skolan uppger för Dagens Nyheter att det inte fanns några varningssignaler eller känd problematik kring familjen.

– Det är klart att det frågar man sig själv, men vi har inte sett några sådana signaler. För oss kommer det som en väldig chock, säger skolans rektor till Dagens Nyheter.

Polisen blev inkopplad på ärendet efter att personer slagit larm om att deras kollega inte kommit till sin arbetsplats på tisdagsmorgonen. I villan i centrala Bjärred hittades fyra döda personer – två vuxna och två barn. Polisen kunde snabbt konstatera att den misstänkte gärningspersonen fanns i villan, uppger Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid Skånepolisen.

– Vi letar inte efter någon gärningsman utifrån. Men vi hanterar det ändå som en mordutredning till dess att vi har allt klart för oss, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid Skånepolisen.

 

 

ur Lärarförbundets Magasin