Läs senare

Ställ krav på att yrkeslärarna blir lärare – redan idag

DebattVi bör redan nu sluta dalta med de yrkeslärare – ofta män – som inte vill skaffa lärarexamen. När de lyfter löner på 30.000–40.000 kronor i månaden ska vi kunna kräva behörighet, skriver Pia Berg.

Om debattören

Pia Berg

Behörig yrkeslärare inom måleri som nu lämnat skolan

Nyköping

Om fem år, 2022, ska det vara slut med att outbildade yrkeslärare erbjuds fasta anställningar utan krav på motprestation att läsa in sin behörighet. Äntligen! Jag har verkat som yrkeslärare inom byggutbildningar och är sjukt trött på att se kollegor som dissar akademiska poäng och ger fingret till pedagogisk kunskap.

Jag är för gammal. Jag har för svårt för att läsa. Jag är ingen pluggkille. Vad ska jag med det till?  Lärarna gnäller på elever som inte tar sina studier på allvar men sedan rättfärdigar de sitt eget beteende med än det ena än det andra. De tror på riktigt att kunskapen de får med sig från lärarhögskolan inte är något de behöver. Detsamma verkar även skolledare tycka. Det skvallrar om en sorglig syn på vissa elevkategorier.

Illustration: Colourbox

Intressant att notera är att de flesta obehöriga yrkeslärare finns inom de historiskt sett manliga yrkena. Fordon. Bygg. El. Jag tycker det är dags att sluta dalta med den här yrkeskåren och ställa krav. När yrkeslärare lyfter löner på 30 000–40 000 kronor i månaden ska vi kräva behörighet.

En del lärare skyddar sig bakom många år i yrket men en sak är säker – bara för att du har jobbat i tio år betyder det inte att du har utvecklats som lärare. Det är vad du gör och utvecklar varje år som blir skillnaden som gör skillnad. Om du från början har bristande pedagogisk förmåga och sedan bara fortsätter upprepa samma beteende år efter år sker ingen utveckling alls. Jag har sett exempel där många år som yrkeslärare inte nödvändigtvis betytt att en utveckling skett. Ansvaret för det lägger jag på huvudmännen.

Att kvinnor i större utsträckning läser in sin behörighet men ändå tjänar mindre är också en intressant iakttagelse. Pinsamt!

Ni som redan vet att ni utvecklar pedagogik, tänker nytt, läser forskning och ständigt är nyfikna, trots avsaknaden av lärarexamen behöver inte ta åt er. Men ska vi nå de andra, som fortfarande tror att vissa yrkesgrupper ska sättas på undantag i samhällsutvecklingen, behöver något göras nu.

Om LT Debatt

Det här är en debattartikel. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Debattera hos oss!

Välkommen att göra din röst hörd i Lärarnas tidning. Vi efterlyser debattinlägg om såväl skolpolitik som lärarnära professionsfrågor.

Skriv max 3 000 tecken, underteckna med namn, titel och gärna bostadsort. Mejla till debatt@lararnastidning.se

Ska vi klara av att ta yrkesprogrammen och vissa branscher in i framtiden och förändra förlegade kulturer behövs innovativa tankar från motiverade lärare som är beredda att utbilda sig för att få behålla jobbet. Lärare som även är beredda att under en kort tid gå ned en liten del i lön för att utveckla sig i sin profession. Om man gnäller för att man får sänka sin lön ett par tusen under en kortare studietid är man inte tillräckligt motiverad.  Och är man inte det får man väl gå tillbaka till sitt gamla jobb.

Yrkeslärare som vill utbilda sig ska få ett starkt stöd men lite kan de faktiskt avstå själva. Allt annat blir ett hån mot dem som faktiskt tagit studielån för att utbilda sig. Att kvinnor i större utsträckning läser in sin behörighet men ändå tjänar mindre är också en intressant iakttagelse. Pinsamt!

Att sitta säker och nöjd har aldrig gynnat en utveckling. Ställa krav ska vi inte bara göra på elever, utan även på lärare. Helt oberoende av kön.

ur Lärarförbundets Magasin