Läs senare

Står upp — efter skolan

Karl-Axel Björnberg var lärare redan som spermie, säger han. Nästan alla var lärare i hans släkt. Så han blev också lärare. Fast några roliga timmar höll han aldrig i. Nu tycker släkten mest att han är galen. Nu när han nischat in sig som ståuppare, lättsam kyrkogårdsguide och tävlande i poesi.

13 Dec 2010

Sveriges roligaste pensionär står det på hans hemsida karl-axel.nu.

— Jag brukar tänka på vad jag skulle göra om jag fick leva om mitt liv. Då skulle jag inte bli språklärare och inte bo i Värnamo.

För det är precis vad han har gjort i det liv han nu levt ganska länge. Men för nästan 20 år sedan sa han tack och adjö till polis­­jobbet, som han kallar sitt gamla yrke. Det fick vara slut med att banka in verbböjningar och andra krångligheter.

Han tar emot i sin lägenhet i Stockholmsförorten Aspudden. Här ligger noter, böcker, videofilmer, mikrofoner och annat i något man skulle kunna kalla en mycket kreativ ordning.

— Bara jag får stå på scen och få allt ljus på mig så är jag lycklig, säger han.

Det var när han deltog i tävlingsformen Poetry Slam med sina vardagsdikter som åhöra­re tyckte att de var så roliga att han borde satsa på ståupp. Och nu står han upp tre gånger i veckan. På pubar, festivaler, privata fester, ja lite varstans. För närvarande håller han i ståupperiet på Kafé Klavér på Södermalm i Stockholm.

— Det är nog 150 humorister som passerat där. Man mejlar från hela landet för att få vara med.

Nu är det snart julavslutning för ståuppkvällarna och då ska Karl-Axel Björnbergs unga talanger uppträda.

— Två trollkarlar, en på 13 och en på 16 år, en 15-årig ståuppare och många andra. De unga går verkligen hem hos publiken. Ibland tror man inte att det är sant vad unga i dag vågar.

Någon blyghet har han själv aldrig lidit av. Och han är väl medveten om att det gäller att variera sig, tala direkt till publiken utan att vara hurtfrisk och våga säga det som ingen väntar sig.

— Jag gillar överraskningspoängerna. Man leder  in åhörarna i en tankegång och så kommer en »punchline«  med något helt oväntat. Som den här: »Hur klarade sig Bellman och alla andra som levde förr utan mobil, tv och dator? Det gjorde de inte. De är döda alli­hop.«
— Det får inte vara för intellektuellt och långrandigt.

Ändå guidar han också bland kändisarna på Norra begravningsplatsen i Stockholm. Här ligger August Strindberg, Siri von Essen, Vilhelm Moberg, Gösta Ekman, Alfred Nobel och andra.

— Det var ett väldigt läsande först. Jag måste veta vad jag skämtar om. Sedan säger folk som följt med att de inte visste att man kunde ha så roligt på en kyrkogård.

Men dagens humor tycker han har blivit allt råare med könsskämt och förolämpningar.

— Fast det är inte riktig humor om man inte är lite fräck.

Fuck You! slår han fast med en bestämd gest. Och det får det bli i stället för God jul.

Personligt
Karl-Axel Björnberg

Ålder 78 år.
Gör nu Ståuppare.
Gjorde förr Gymnasielärare i engelska, tyska, franska.
Favorit Robert Gustafsson, Thomas Petersson, Annika Andersson, Carl-Gustaf Lindstedt, Eva Rydberg.
Typiskt skämt »Jag är så gammal att mitt huvud är som en julkalender, det är bara luckor, luckor och luckor. Minnesluckor.«
Skulle vilja om han kunde teckna Rita humorserier.

ur Lärarförbundets Magasin