Läs senare

Statistiken viktig för ensam lärare

Lön & villkorJenny Staxlund är ensam lärare på jobbet. För henne är lönestatistik guld värd.

av Stefan Helte
15 mar 2018
15 mar 2018
Jenny Staxlund är den enda läraren på sin arbetsplats, ett skyddat boende för kvinnor och deras barn. Foto: Johan Bävman

Hon har en väldigt speciell arbetsplats: Kriscentrum Boende i Malmö, ett skyddat boende för kvinnor som har hotats med eller utsatts för våld. Specialpedagogen Jenny Staxlund stöttar barn till kvinnor som har flytt från sina hem.

— Det är mycket känslor här. Dagligen hör vi saker man tänker att ingen ska ha behövt vara med om.

Som ensam lärare på arbetsplatsen har hon ingen att prata lön eller lärarfackliga arbetsvillkor med. Därför är jämförelser med andra specialpedagogers löner särskilt intressant för Jenny Staxlund, nu när lönesamtalet börjar närma sig.

—  Jag är den enda som tillhör Lärarförbundet här. Så lönestatistik är jätteviktigt. Den blir en referenspunkt för mig, så att jag vet vad jag ska kunna begära.

En del kan tycka att det är lite jobbigt med årets lönesamtal. Men inte Jenny Staxlund.

— Jag tycker att det är intressant att ha en dialog med min chef om hur min arbetssituation är och hur jag värderas. Jag vet ju vilka insatser jag gör på jobbet och vad jag betyder.

Fråga

Från när vill du sätta betyg på eleverna?

ur Lärarförbundets Magasin