Läs senare

Statsbidraget minskar – kan bli uppsägningar

NEDSKÄRNINGARFem miljoner kronor i minskade statsbidrag – ovanpå besparingskraven på mellan två och tre miljoner. Det verkar bli fallet i Fagersta kommun, där uppsägningar hotar skolan.

av Emma Olsson
03 sep 2019
03 sep 2019
Statsbidraget minskar – kan bli uppsägningar
”KLART JAG KÄNNER ORO”. Per Österberg, chef för utbildnings- och fritidsförvaltningen i Fagersta, tror att fler kommuner kan drabbas.

Minskade statsbidrag för lågstadium, fritidshem och ökad likvärdighet. Så ser det ut för Fagersta kommun nästa år, vilket P4 Västmanland rapporterat.

Samtidigt lägger kommunen besparingskrav på förskola och skola på mellan två och tre miljoner kronor.

– Jag tror inte att vi är den enda kommunen som hamnar i limbo, och jag tror att fler reagerar på ryckigheten. Staten måste ge oss bra förutsättningar för att bygga en bra skola. Det är klart jag känner en oro, säger Per Österberg, chef för utbildnings- och fritidsförvaltningen.

Han säger att kommunen räknade med bidrag som motsvarar de tre senaste årens.

– Vi måste få en annan approach från staten. Vi behöver pengar därifrån, och vi kan inte ha ett system med sådan ryckighet att vi får besked med en sekunds varsel, säger han.

Enligt Johanna Freed på Skolverket, så var det klart för Fagersta redan i början av året att lågstadiesatsningen skulle krympa. Sänkningarna beror på att Skolverket får olika mycket pengar att fördela inom olika projekt för olika år. Framför allt gäller det bidraget till lågstadiesatsningen som halverats, från 7,5 till 3,6 miljoner kronor.

Exakt hur minskningen kommer att drabba skolan står inte klart ännu, men det kan handla om så mycket som åtta-tio heltidstjänster.

Tvålärarsystemet som kommunen infört för lågstadiet, är också hotat.

– Men att det skulle handla om att avskeda legitimerade lärare, det är lika troligt som att månen ramlar ner i huvudet på mig när jag åker hem idag. Men kringresurserna, där finns det en uppenbar risk. Och försämras de, försämras lärarnas och elevernas arbetsmiljö. Det gör oss inte till en mer attraktiv arbetsgivare, säger Per Österberg.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) vill inte kommentera statsbidragens långsiktighet i det här skedet.

ur Lärarförbundets Magasin

Lärarnas tidning frågar

Hej! Får vi ställa en fråga?
Vi undrar om du är: