Läs senare

Stockholm kräver SFI-företag på vite

SFIUtbildningsföretaget Astar AB krävs på vite och hotas med uppsagt avtal av Stockholms stad. Anledningen är allvarliga brister i verksamheten.

av Niklas Arevik
02 maj 2018
02 maj 2018

Astar bedriver SFI-undervisning på uppdrag av Stockholms stad sedan 2016. Företaget, som är ett dotterbolag till Thorengruppen, har tidigare varit i blåsväder och bland annat anklagats för fusk och avtalsbrott. Det anordnar SFI-utbildning även i Malmö, Linköping, Borlänge och Östersund.

Nu visar Stockholms stads granskning av verksamheten på mycket allvarliga brister. Företaget uppfyller inte de krav som specificerats i avtalet, bland annat vad gäller betygssättning och administration av betyg, andelen behöriga lärare och faktureringsunderlag.

– Utredningen visar att Astar inte följt avtalet med staden, brustit i kontroll, dolt information och inte åtgärdat brister i tid, vilket är väldigt allvarligt. Nu ställer vi stora krav på att de åtgärdar detta inom kort tid, och fungerar inte det kommer vi att avsluta samarbetet, säger Bengt Jönsson, chef för Vuxenutbildning Stockholm i ett pressmeddelande.

Astar AB har till 30 maj på sig att åtgärda de påpekade bristerna, annars hävs avtalet. Under tiden ska företaget även betala vite till kommunen.

Lärarnas tidning söker Thorengruppen för en kommentar.

ur Lärarförbundets Magasin